HVEM HAR DEN BESTE LÅTEN?

HVEM HAR DEN BESTE LÅTEN?: Du bestemmer hvilken sang som skal kåres til tidenes beste i Buskerud. (FOTOMONTASJE)

Bli med og kår Buskeruds beste låt

All makt til folket! En av disse har laget Buskeruds beste låt.

SLIK STEMMER DU:

Send din stemme på SMS til 03232, merk meldingen «Låt» eller send e-post med din favoritt til buskerudhit@dt.no.

HØR ALLE DE NOMINERTE PÅ DENNE SPOTIFY-LISTEN

  • De ti nominerte har til sammen hentet 17 statuetter hjem til Buskerud. Fjeld og Eidsvåg er mestvinnende med fire, Donkeyboy og Hellbillies tre, mens Hukkelberg, Green Cortinas og Bjella har én hver.

DRAMMEN: Drammens Tidende og NRK Buskerud har satt seg fore å finne fylkets beste låt. Her finner ser du hvilke ti låter som kjemper om den gjeve tittelen.

Fagjuryen og våre lesere/lyttere har gjort seg opp en mening og nominert et knippe av de mest kjente og kjære sangene fra vårt distrikt

Facebook-knapp kommer her

Vinn festivalbilletter

Noen heldige av de som stemmer fram sin favoritt blir trukket ut og får to billetter til enten Elvefestivalen eller Working Class Hero.

De som blir trukket ut kan selv velge hvilken av festivalene de vil ha billetter til.

C-laget og Donkeyboy fikk tidlig mange av folkets stemmer.

Men også hiphoperne har mobilsert underveis.

Fristen for å stemme på din favoritt er fram til midnatt torsdag 24. mai. Vinneren blir offentliggjort uken etter.

Lage nye versjoner

Vi har utfordret de nominerte artistene til å gjøre en ny versjon av sin låt.

Versjonen filmes av oss og legges ut på dt.no i løpet av april og mai.

 UTFORDRER OGSÅ DEG TIL Å LAGE EN EGEN COVERVIDEO. LES HER FOR HVORDAN DU GÅR FRAM.

SE VIDEOER: Sjekk disse coverversjonene

DETTE ER DE NOMINERTE:

 

A)

Donkeyboy: «Ambitions» (2009):

DONKEYBOYPopsmedene fra Drammen brakdebuterte med denne poplåten for ganske nøyaktig tre år siden. Låten gikk rett inn på VG-lista der den ble liggende i hele 52 uker. Da den omsider ble vippet ned av førsteplassen var det fordi bandets andresingel, «Sometimes» gikk rett til topps.

Låten er skrevet av Cato og Kent Sundberg, Simen Eriksrud og Simone Larsen. Linnea Dale synger refrenget. – En perle av en melodi som toppet hitlister, radiolister og salgslister over lang tid med godgutta fra Drammen, sier juryen.

LES OG HØR: Richard Holmsens coverversjon av «Ambitions» er Donkeyboys favoritt
 

B)

Jonas Fjeld

Jonas Fjeld : «Engler i sneen» (1989):

Året før låten kom ut på 1989-albumet «Svært nok for meg», forsøkte drammenseren å få amerikanerne interessert i låten. – Men der var det uhørt med sanger på over tre minutter. Denne var på over seks, uttalte Fjeld i et intervju med Drammens Tidende i 2008. Ekstra minutter til tross, denne fikk svært mye rotasjon på norsk radio. Lynni Treekrem bidrar på vokal og Ole Paus står for teksten, mens Fjeld har laget melodien.

– Jeg hadde en åttespors sekvenser, og komponerte den med piano, en synth og litt trommer. Det syntes jeg låt så fint at det ble med videre i produksjonen, fortalte Fjeld.

SE VIDEO: Jonas Fjeld framfører «Engler i sneen» i aukustisk versjon for dt.no

C)

Hellbillies

Hellbillies: «Den finast eg veit» (1999):

Denne balladen så først dagens lys på albumet «Sol over livet» (1999), men ble også med på liveplaten «CoolTur» fra 2002. Låten kommer med allsanggaranti og har lenge vært en uunnværlig del av konsertmaterialet. Hellbillies har alltid klart å sjonglere den vanskelige kombinasjonen med folkelighet og kredibilitet.

Dette er The Allmann Brothers i lusekofte, skrev det toneangivende musikkbladet Puls om hallingene i 1996.

LES OG HØR: Om spillejobbene uteblir kan Hellbillies bli bryllupsband på heltid
 

D)
 

Bjørn Eidsvåg: «Skyfri Himmel» (1995):

Etter mer enn 30 år bosatt i Lier, er Eidsvåg nå på flyttefot til Oslo. Synd for oss, men vi kan i hvert fall trøste oss med at visesangeren har skrevet sin største musikk mens han har vært bosatt i vårt distrikt.

«Skyfri Himmel» ble først utgitt på albumet «Landet lenger bak» (1995), en plate som lå 24 uker inne på VG-lista.

LES OG HØR: – Jeg må nok innrømme at jeg hadde en person i tankene da jeg skrev «Skyfri Himmel»
 

E)

hukkelberg

Hanne Hukkelberg: «Cheater’s armoury» (2006):

Da Hukkelberg debuterte med «Little Things» i 2004 beskrev hun musikken sin som «knitrepop med jazzrusk i lomma». Så man skjønner at målet hennes aldri har vært å skape radiotilpasset materiale. Kompromissløsheten har gitt kongsbergjenta gjenklang i et internasjonalt musikkmiljø.

At hun har varmet opp for amerikanerne i Wilco en rekke ganger, sier også sitt om kvaliteten.

– En melodi som vi vil løfte fram av den enkle grunn at Hanne Hukkelberg fortjener større oppmerksomhet, også blant den gemene hop, etter å ha etablert seg som en av landets fremste musikere, sier juryen.

LES OGSÅ: – Det begynte med at jeg dasket borti gitaren. Så gikk jeg løs på pianoet.
 

F)

GREEN CORTINAS Espen Jørgensen

Green Cortinas: «I don’t wanna sleep tonight» (1995):

Jeg skjønte med en gang at dette skulle bli en hit, uttalte Espen Jørgensen til Drammens Tidende i 2008.

Drammensbandet Green Cortinas var profeter i egen by inntil et snøras stoppet Bergensbanen på Voss. En av passasjerene på Bergensbanen var Jørgensen. Han satte seg inne i stasjonsbygningen med penn og papir. Låten ble A-listet på radio i flere uker.

LES OG HØR: – Jeg hadde lyst til å synge den igjen og igjen
 

G)

bjella

Stein Torleif Bjella: «Romantikken gjer meg sjuk» (2011):

Han var journalist i Hallingdølen og fornøyd med det. Men mange er nok enda mer fornøyd med at DumDum Boys-gitaristen Kjartan Kristiansen fikk Bjella på platekjøret. «Kan eg få vegrett heim te deg, du skal få bruksrett på heile meg?», spør Bjella i «Romantikken gjer meg sjuk».

Tekstene hans er spekket med litterære gullkorn. – Han er noe av det kvasseste Buskerud har å by på i dag, uttaler juryen.

LES OG HØR: Føler fortsatt han er på prøvetid - på pub
 

H)

Ormstunge M/DRM: «Hjem» (2010):

Denne låten kom ut på Jørgen Eskeruds soloplate, «Hjemferd» fra 2010, men på denne låten bidrar hele raptrioen DRM. Nå er de alle utflyttet til Oslo, men tilhørigheten til gamle trakter viser seg på flere plan enn bandnavn.

– Mye har skjedd, men vi kommer alltid til å kalle Drammen «Hjem», får vi høre i refrenget på denne låta.

LES OGSÅ: Ormtunges «Hjem» på godt og vondt

I)

C-laget: Gamle Gress (1994):

Da Strømsgodset slo Ålesund på hjemmebane i 2006, rykket laget opp til en vedvarende fremtid i toppserien. På tribunen sto Arne Iversen med klump i halsen, mens et fullstappet stadion sang låten han hadde skrevet med Rune Marthinsen.

Nå er låten en av ti nominerte som kan bli Buskeruds beste låt. Synd for dem at de ikke får noen stemmer fra Mjøndalen.

LES OG HØR: – Jeg følte vi trengte en sang om forholdet vårt til stadion og klubben
 

J)

Taktløs & Jonas Fjeld: «Drammen i regn» (2007):

Vinni fikk en ny vår da han gjorde en cover av Halvdan Sivertsens «Sommerfuggel i vinterland». Taktløs fikk aldri vist sin Jonas Fjeld-versjon i beste sendetid på TV, men fikk like fullt mye oppmerksomhet.

– Med hånden på hjertet, dette er suverent, uttalte Jonas Fjeld selv etter at rapkollektivet fremførte sin versjon på Bragernes torg i 2007.

LES OG HØR: – Jeg kaller det bare Taktløs-versjonen
 

DETTE MENER FAGJURYEN:

Det er noen artister man ikke kommer unna. Allerede på første møtet skrev juryen ned Bjørn Eidsvåg, Jonas Fjeld, Hellbillies og Green Cortinas.

– Det beste er jo om låtene vi har er en man kan begynne å nynne på, bare man hører tittelen, sier Kristoffer Reinsfelt Arnesen.

Juryen, som for øvrig består av Jon Vidar Bergan, Frøydis Grorud og Veslemøy Solberg, har forsøkt å finne fram til musikk som gjenspeiler «den kollektive musikkhukommelsen». I tillegg har forslag fra leserne og lytterne bidratt til den endelige nominasjonslisten på ti låter.

– Hvilke artister er viktige fra Buskerud, hvilke låter vil vi huske om 20 år? spør Reinsfelt Arnesen på juryens andre møte.

– Men hva med kvinnene, vi må ikke glemme dem, sier Frøydis Grorud. Det er ikke til å legge skjul på at dette er en mannstung liste. Riktignok bidrar Linnea Dale og Lynni Treekrem med vokal på henholdsvis «Ambitions» og «Engler i sneen», men Hanne Hukkelberg er like fullt eneste kvinne i front.

Veslemøy Solberg og Frøydis Grorud er også utøvende musikere, men siden de sitter i juryen kan de heller ikke nomineres.

  • Disse artistene kom nær en nominasjon: Steff Nevers, Delaware, The Jessica Fletchers, Ess i Ermet, Felix Johansen, Bretteville, Noora Noor, Ulabrand, Susanna Wallumrød, Gro Anita Schønn, Gil Bonden, Rita Engedalen.

HER KAN DU LESER FLERE LOKALE KULTURSAKER

Les også