VANT I RETTEN. Stine Wærn (t.v.) og Tinka Town eier og driver spillselskapet Ravn Studio. Rettssaken i vinter har til tross for full seier vært kostbar og arbeidskrevende. FOTO: KJERSTI DOVLAND

Ravn Studio får millionbeløp for å lage Flåklypa-spill for Nintendo

Ravn Studio vant i retten, men tapte omdømme og en halv million kroner. Nå får de millionbeløp fra staten for å lage Flåklypa-spill for Nintendo.
Øyvind Schou
Publisert 31.05.2009 kl. 00:00 Oppdatert 09.02.2010 kl. 03:19

Tips en venn på e-post:


tidenes spillsuksess. Ivo Caprinos Flåklypa er tidenes norske filmsuksess og tidenes norske spillsuksess. Nå skal Ravn Studio fra Drammen lage Flåklypa for Nintendo DS.
NINTENDO DS. En håndholdt spillkonsoll fra den japanske megasuksessen Nintendo. Neste år kommer også Flåklypa til denne konsollen.

DRAMMEN: – Rettssaken har totalt sett kostet oss 568.000 kroner. I tillegg har vi lidd et solid omdømmetap. Foruten kvalitet er det viktigste for en spillutvikler at du har rettighetene til det du lager, sier Stine Wærn.

Spillselskapet fra Drammen har brukt mye tid og penger på vinterens rettssak mot Funcom-gründer Ian Neil. Sistnevnte mente han hadde ideen til å utvikle dataspillet Englekræsj.

Han hevdet også å ha skapt barnespillets hovedkarakterer. Neil krevde opp mot halvannen million kroner i erstatning fra Ravn Studio. Enden på visa ble imidlertid at han selv ble dømt til å betale 191.000 kroner til spillselskapet han saksøkte.

Får ikke pengene

– De pengene har vi ikke sett noe til, og vi regner heller ikke med at de kommer. For oss er det kritisk for økonomien. Det vi får inn av penger fra Englekræsj går nå til å betale advokatregninger, sier Wærn.

Ravn Studio har derfor tatt opp saken med Justisdepartementet. I et brev påpeker de at tvisteloven er mangelfull. De etterlyser tiltak som sikrer at folk som går til rettssak også har midler til å bekoste et eventuelt tap.

Utvikler Flåklypa

Dommen fra Drammen Tingrett i februar er ikke anket. Det betyr at Ravn Studio nå kan fokusere 100 prosent på å utvikle Flåklypa-spill for Nintendo DS, i samarbeid med Caprino.

Norsk Filmfond har allerede bevilget en utviklingsstøtte på én million kroner til Ravn Studio. Dataspillet om Flåklypa kom til PC for ni år siden. Det solgte i 300.000 kopier og ble dermed tidenes mestselgende norske dataspill.

Ravn Studio bruker inspirasjon fra dette spillet og filmen når de utvikler Flåklypa for den håndholdte Nintendo-konsollen. Prosjektet anslås å koste 4,5 millioner kroner.

Slippes i 2010

Håpet er at Norsk Filmfond bidrar med mer penger etter hvert. I tillegg søker Ravn Studio økonomisk støtte fra Norsk Kulturråd, Fond for lyd og bilde, Innovasjon Norge og kulturmidler fra EU.

Planen er at halvparten av totalkostnadene finansieres via slike tilskudd, mens de bidrar med resten i form av egenkapital.

Flåklypa for Nintendo DS er planlagt å komme på markedet mot slutten av 2010.

Drammens Tidende har ikke lyktes å få en kommentar fra Ian Neil.

Les mer om:  Kultur 

På forsiden nå