Filmet minitornado

En brun søyle står opp mot himmelen og en forbikjørende fanger det opp med mobilkamera.
SIW M. MYHRE
Publisert 31.05.2012 kl. 21:18 Oppdatert 19.09.2013 kl. 14:40

Tips en venn på e-post:


STØVVIRVEL

En støvvirvel er som en traktformet skorstein der varm luft strømmer oppover i en roterende bevegelse. Til slutt vil den varme luften bli avkjølt og synke ned igjen gjennom midten av virvelen. Denne kjøligere luften balanserer den roterende varmluften på utsiden og gjør systemet stabilt.

Rotasjonseffekten, sammen med friksjon på overflaten, skaper et momentum som flytter virvelen framover. Dette gjør at støvvirvelen kan opprettholde seg selv lenger ved å flytte seg over nærliggende kilder med varm luft. Støvpartikler blir sugd inn i virvelen og fører til luftmotstand som senker farten på systemet.

Visse vilkår øker sjansen for at en støvvirvel skal oppstå.

  • Flatt terreng, ørken eller asfalt: Flate forhold øker sjansen for at varm luft strømmer inn i virvelen mer eller mindre konstant. Støv og sand som blir fanget av virvelen fører til at den blir lett synlig.
  • Klar himmel eller lite skyer: Overflaten må absorbere store mengder solenergi for å varmes opp så mye at en støvvirvel kan oppstå.
  • Lite eller ingen vind og kjøligere temperatur i atmosfæren over: En av de viktigste faktorene for å få dannet en støvvirvel er den store temperaturforskjellen mellom luften like over bakken og luften over. Dersom det er vind vil dette destabilisere rotasjonseffekten til en støvvirvel.

KILDE: WIKIPEDIA

Dette bildet ble tatt på Pukerud forrige fredag, av en annen minitornado. - Det var egentlig to virvler, men jeg rakk bare å fotografere den ene, sier Anette Korneliussen. Foto: FOTO: ANETTE KORNELIUSSEN

SANDE:  Plutselig er det noe som fanges opp i øyekroken. Tommy Svendsrud fra Sande ser noe som strekker seg mot himmelen og virvler rundt ute på et jorde på Åshaugen i Sande.

– Jeg satt i bilen da jeg så den. Telefonen lå ved siden av meg. Jeg startet å filme, og kjørte inn på en busslomme, sier han. 

HVORDAN BLIR VÆRET FRAMOVER? SJEKK HER

På videoen vises en støvvirvel, som er den minste typen av en tornado. Ifølge Wikipedia er en støvvirvel, virvelvind eller «dust devil» en roterende luftsøyle som kan være alt fra en halv meter i diameter til over 10 meter. Høyden på dem kan variere fra et par meter til over 1000 meter.

Svendsrud forteller at støvvirvelen beveget seg rundt på jordet, og på et punkt ser det ut til at den blir borte.

– Den forsvinner ut mot gresset. Da virvles ikke støvet opp, og den blir mindre synlig, sier Svendsrud.

Da han kjørte videre, virvlet minitornadoen rett over veien der han hadde stått og filmet.

– Jeg har aldri sett en slik så nære og så klart. Dette var første gang, forteller Svendsrud, som beskriver opplevelsen som artig.

LES FLERE NYHETER FRA SANDE

HAR DU SETT NOEN SPENNENDE NATURFENOMENER? SEND BILDER TIL WEB@DT.NO

Les mer om:  Nyheter  Sande  Nyheter 

På forsiden nå