Hval lekte i vannet

Flere så hvalen som lekte seg i vannet i Sande torsdag ettermiddag og kveld.

SÅ HVAL:

SÅ HVAL: Erle Kroghrud (4), Aurora Kroghrud (7), og Hannah Kroghrud (11) knipset bilde av det store dyret i vannet. (FOTO: PRIVAT)

Knølhvalen (Megaptera novaeangliae) tilhører finnhvalfamilien under bardehvalene. Arten, som tilhører Jordens megafauna, er eneste art i knølhvalslekten (Megaptera). Den er kjent for sine spektakulære hopp, karakteristiske sveiver, og sin komplekse hvalsang.

 Kroppen er stømlinjeformet, kraftig og tykk, svart på oversiden og med en tydelig pukkel på ryggen.

Hunnene er ofte noen meter større enn hannene, og den maksimale størrelsen er omkring 19 meter og 40 tonn. Normalen er 12-14 meter og 25-30 tonn.

Arten er svært akrobatisk og er i stand til å hoppe fri av vannet. Knølhvaler lever i opptil 50 år, i følge Wikipedia.no.

SANDE: Mellom Killingholmen og Kommersøya har en sjelden gjest dukket opp i vannet. Flere har sendt inn bilder til Drammens Tidende av det som kan se ut som en knølhval.

Del på Facebook

 - Vi tror det er en knølhval som i en times tid lekte seg mellom Killingholmen og Kommersøya i Sandebukta i Vestfold i fem-tiden torsdag 4. august, skriver Liv Horni Kroghrud i en e-post.

En annen tipser forteller at de så hvalen like utenfor Bekkestranden torsdag kveld under en fisketur.

Nina Kristensen filmet hvalen utenfor Sandebukta, og kom ganske nær det store dyret.

Røyken og Hurums avis skriver på sine nettsider at hvalen ble sett utenfor Hurum onsdag.

hval i sande

Ser du hva slags dyr det er på bildet? Og har du sett hvalen i dag? Tips oss i kommentarfeltet eller send en e-post til web@dt.no. Du kan også ringe på 03232.