Disse tyvene har akkurat stjålet minibankkortet de her bruker for å tømme offerets konto. – De må ha spanet på sitt offer i forkant, slik at de har fått med seg minibankkoden før de har slått til og stjålet kortet, sier politijurist Ole Jacob Garder. Foto: FOTO: POLITIET/OVERVÅKINGSKAMERA

Tyvene tømmer kontoen

De dulter «uheldigvis» bort i deg så du faller. Når de hjelper deg opp igjen forsvinner lommeboka eller veska.
ARILD R. HANSEN
Publisert 19.11.2011 kl. 05:00 Oppdatert 19.11.2011 kl. 09:46

Tips en venn på e-post:


– Pass på veske og lommebok. Og sørg alltid for at du skjuler koden når du taster i minibanken eller i butikken, sier politiets Ole Jacob Garder. Foto: FOTO: RUNE FOLKEDAL

SØNDRE BUSKERUD: I september ble to grupperinger av lommetyver som hadde spesialisert seg på å stjele fra eldre mennesker dømt til fengselsstraffer.
En liten periode ble det stille i vårt politidistrikt, men nå har det kommet påfyll av nye eldreranere.

De herjer igjen – og snart starter juletrafikken.

Del på Facebook

Åpen gate og senter

– I løpet av oktober og november har vi så langt hatt ti tilfeller av slike tyverier og ran. Ofrene er både menn og kvinner, men i de aller fleste tilfellene er ofrene eldre personer, forteller Ole Jacob Garder, Søndre Buskerud politidistrikts leder for politiets samarbeidsprosjekt Grenseløs, hvor det jobbes med å fange omstreifende kriminelle.

Gulskogen og Bragernes i Drammen og Kongsberg utpeker seg om tyvenes favorittsteder.

LES OGSÅ: Tre tatt på fersken for eldreran

Tyveriene har skjedd på åpen gate og inne i kjøpesenter.

Og som før driver tyvene og ranerne med avledningsmanøvrer for å lure til seg lommebok eller veske. Noen bruker kart for å spørre om veien, men noen går mer fysisk til verks mot sine eldre ofre.

Følger etter deg

– Vi har hatt noen tilfeller av at de ved «et uhell» dulter bort i offeret slik at han eller hun faller. Deretter hjelper ranerne offeret opp igjen. Da forsvinner lommeboka eller veska i samme slengen, forteller Garder.

– Når det blir fysisk som dette, er det å regne som ran.

Et annet fellestrekk for disse eldreranerne er at de går rett til en minibank og tømmer ofrenes konto.

LES OGSÅ: To erkjente straffeskyld for brutale eldreran

– Det forteller oss at de må ha spanet på sine ofre over tid. Ranerne har fulgt etter sine ofre. Sett hva slags koder de har tastet inn i minibanken eller i butikken. Når de har fått koden, slår de til, forteller Garder.

Politiet mener at det er tre til fire grupperinger av eldreranere som jobber i vårt distrikt. Felles for alle er at de er fra Øst-Europa.

– Og de er her nå?

– Det er ingen grunn til å tro noe annet, svarer Garder.

Gode arbeidsforhold

LES OGSÅ: Frekt eldretyveri

Vi er nå på vei inn i den mest travle shoppingperioden i året. Julehandelen står for døren. Det er penger på konto, det er trengsel i kjøpesenter og på gater. Vi er stresset og har fokus på helt andre ting enn lommetyver.

– Det er svært gode forhold for tyvene nå, sier Garder.

Han er opptatt av at folk er oppmerksomme. At vi tar våre forholdsregler.

– Pass på veske og lommebok. Og sørg alltid for at du skjuler koden når du taster i minibanken eller i butikken.

Samtidig ber politiet publikum om å være ekstra på vakt.

– Vi skal ha tak i disse. Så om publikum ser noe mistenkelig, ta kontakt med oss. Ring politiet raskt, oppfordrer Garder.

Les mer om:  Nyheter  Nyheter 

På forsiden nå