En krigshelt har gått bort

Ble såret: Under kampene på Midtskogen i 1940 ble Fredrik Seeberg såret. Han skjebne var en viktig del av filmen "Kongens Nei".

Ble såret: Under kampene på Midtskogen i 1940 ble Fredrik Seeberg såret. Han skjebne var en viktig del av filmen "Kongens Nei". Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Drammenseren Fredrik Seeberg har gått bort, 96 år gammel. Han deltok i kampen ved Midtskogen i 1940 hvor han ble såret og ble portrettert i storfilmen «Kongens Nei»

DEL

I et intervju med avisen for to år siden i forbindelse med lanseringen av filmen «Kongens Nei» fortalte han selv om kampene ved Midtskogen 10. april 1940, noen kilometer fra Elverum.

Stoppet tyskerne

Takket være innsatsen til 50 gardister og like mange frivillige fra Elverum Skytterlag, ble tyskerne stoppet på flatbygdene i Hedmark. Det skjedde fem kilometer vest for Elverum – hvor Kong Haakon, Kronprins Olav og regjeringen Nygaardsvold oppholdt seg.
Dermed fikk de forspranget de trengte – for å fortsette flukten fra tyskerne, som ville sikre seg både kongehus og regjering.
Midt i kampvrimmelen – bak en mitraljøse, hamrende løs på tyskerne, var en 17-åring som har fått dispensasjon til å tjenestegjøre i Garden. Årsak: Han var egentlig for ung.
– Jeg har alltid vært god til å legge ting bak meg. Når jeg er ferdig med noe, så er jeg helt ferdig med det. Det er så viktig å kvitte seg med negative tanker. Derfor har jeg sluppet fullstendig unna mareritt om det jeg var med på under krigen, fortalte Seeberg.

Ble såret

Etter å ha blitt såret av en splint fra en takstein – av alle ting, fikk han flerret opp hele brystet.

Takket være effektiv sanitetstjeneste, ble Seeberg raskt fraktet til Elverum sykehus, der en stor operasjon ble gjennomført. Så lå han halvannen måned på sykehus – for komme til hektene igjen.

Tilbake til Finland

Etter at han var ferdig med sin krigsinnsats, reiste Seeberg tilbake til Finland, der han ble født og vokste opp og deltok i Vinterkrigen før han havnet i Garden i Norge. Han meldte seg også til innsats i finnenes Fortsettelseskrig mot Sovjetunionen. Derfor er Seeberg dekorert for sin innsats både i Norge og Finland.

Han var norsk statsborger, med norske foreldre. På grunn av farens jobb som trelasthandler i Helsingfors, vokste Fredrik opp der.

Utadvendte Seeberg var selger i hele sitt voksne liv.
– Tenk på at jeg levde av å selge maskiner som produserte sigaretter og sigarer, fortalte han. I dag ville jo det ha vært skikkelig fy-fy.
Seeberg behersket det finske språk og var yrkesaktiv helt til han fylte 83 år.

Fredrik W. Seeberg bodde mange år på Konnerud – før han og kona Kate for 30 år siden flyttet inn i en livsløpsbolig på Åskollen. Han var enkemann i 16 år. Han har vært aktiv i Norsk-finsk Handelsforening i Oslo hvor han ble hedersmedlem. I mange år var Seeberg aktiv i Skiold og Buskerud Gardistforening.

Seeberg ble bisatt fra Drammen krematorium 21. august. 

Artikkeltags