Gå til sidens hovedinnhold

22 år med menneskerettigheter, multikulturalisme og konflikthåndtering er over

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I 22 år har vi undervist i menneskerettigheter, flerkulturell forståelse og konflikthåndtering ved campus Drammen. Nå avsluttes studiet.

Dermed har tiden kommet til å takke Drammen kommune, Den norske Helsingforskomité, deltagende studenter og andre sentrale bidragsytere til gjennomføringen av Universitetet i Sørøst-Norges fredsskapende studie.

På en UNESCO-konferanse i 1998 i Paris innså en norsk delegasjon fra Kunnskapsdepartementet at det ikke fantes konkrete studier i fred eller fredsrelaterte fag ved norske universiteter og andre institusjoner for høyere utdanning. Daværende rektor ved Universitetet i Tromsø, og senere formann i Nobelkomiteen, Ole Danbolt Mjøs fant heller ikke i Norge en anerkjennelse av universitetets rolle i fredsforebyggende arbeid. Dette til tross for at Norge har et utmerket fredsforskningsinstitutt i Oslo, og også til tross for at Norge har tildelt Nobels fredspris i nesten ett århundre.

Studiet i menneskerettigheter, multikulturalisme og konflikthåndtering ved Universitetet i Sørøst-Norge ble opprettet to år senere. Det er nå bestemt avsluttet våren 2022. Studiet ble etablert som et samarbeid mellom Den norske Helsingforskomité, Drammen kommune og Universitetet i Sørøst-Norge. Opprinnelig var ambisjonen å lage et tredagers kurs i menneskerettigheter for lærere i Drammen. Høsten 1999 endret dette seg, og vi utviklet et toårig deltidsstudium. Det var hovedsakelig tenkt for fagpersoner med interesse og motivasjon for å lære mer om inkludering og deltakelse i et fremvoksende flerkulturelt samfunn – med innsikt og respekt for de internasjonale menneskerettighetene.

Sluttresultatet ble etablering av et studium bestående av fire moduler, inkludert en utenlandsreise hvert semester til forskjellige relevante miljøer i utlandet, for ytterligere å fremme innsikten studentene tilegnet seg gjennom seminar og forelesninger i klasserommet.

Disse turene inkluderte besøk til Europarådet og menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, Kosovo, Nord-Makedonia, Serbia, Bosnia-Hercegovina, Montenegro og Kroatia, i tillegg til Palestina, Rwanda og Sør-Afrika. Hensikten med disse besøkene var derved å etablere en bro mellom teori og praksis, mellom klasserommet og den virkelige verden.

Når historien snart er slutt, vil vi på denne måten takke en rekke bidragsytere til studiet fra ulike fagmiljø i Norge og utlandet. Vi takker rundt 3.000 studenter som har deltatt og fulgt oss på de ulike studieturene: Flyktninger, representanter for våre nasjonale minoriteter og urbefolkningen, politi, lærere og sosialarbeidere samt representanter fra forsvaret som alle har bidratt til den positive sosiale atmosfæren på studiet. Vi håper og tror at vår studium har gitt dem ny innsikt og erfaring til å utføre sine profesjonelle oppgaver og bedre forstå de utfordringer vi som individer i samfunnet står overfor. Sist, men ikke minst, vil vi takke Den norske Helsingforskomité og Drammen kommune for deres bidrag underveis, og for å ha hjulpet oss med å fremme menneskerettigheter, inkludering og deltagelse i våre lokale, flerkulturelle omgivelser.

Ole Danbolt Mjøs døde i 2013, men arven hans lever videre i hjerter og sinn til studenter og faglig engasjerte, i deres søken etter svar som først kan være usynlige for øyet.

LES OGSÅ:

Les også

Enkelte Ap-ordførere vil beholde Viken

Les også

Mike (23) frastjålet to motorsykler på ti dager: – Vi har bestemt oss for å flytte

Les også

Har fått laserlys rett inn i stua flere dager på rad: – Må du?

Kommentarer til denne saken