56 i karantene etter koronasmitte på skole og sykehjem: – Har ikke blitt smittet på skolen

To elever ved Åskollen skole er smittet av koronaviruset.

To elever ved Åskollen skole er smittet av koronaviruset. Foto:

To elever ved Åskollen skole har fått påvist koronasmitte, men kommuneoverlegen tror ikke de to er smittet på skolen. Han ber foreldre være på vakt mot symptomer hos barna sine.

DEL

DRAMMEN: Tre personer bosatt i Drammen kommune har fått påvist koronasmitte i løpet av det siste døgnet, skriver kommunen i sin daglige oppdatering.

For den ene av de tre er det foreløpig ikke kartlagt noen sikker smittevei, mens de to andre er nærkontakter av tidligere kjent tilfelle.

To av dem som nå har fått påvist koronasmitte er elever ved Åskollen skole. Dette er to søsken, og ifølge kommuneoverlege John David Johannessen i Drammen kommune er det grunnlag for å tro at de ikke er blitt smittet på skolen.

Alle barna som er i gruppene til de to som nå har fått påvist koronasmitte, regnes som nærkontakter. Ifølge kommunalsjef Thomas Larsen Sola er det til sammen 26 barn som er satt i karantene i ti dager. Denne karantenetiden gjelder fram til og med førstkommende søndag. I tillegg til de 26 barna er to lærere også satt i karantene.

Grunnen til at karantenetiden går ut førstkommende søndag er at de to barna ikke har vært på skolen de siste dagene.

- Karantenetiden settes ut fra når siste mulige smittetidspunkt kan være, og det var i forrige uke, sier kommuneoverlege John David Johannessen til Drammens Tidende.

Ikke smittet på skolen

– Skolen følger smittevernreglene og veilederen som ble utarbeidet i forbindelse med åpningen av skolene. Vi vet at barneskolebarn leker sammen, og det har vært viktig å holde dem i mindre grupper for å begrense smittefaren. Med alle tiltakene som er satt inn på skolene, håper vi det skal være liten grunn til å tro at smitte sprer seg på skolene. I dette tilfellet er det heller ikke noe som tilsier at de er blitt smittet på skolen, sier Thomas Larsen Sola.

Kommuneoverlege John David Johannessen i  Drammen kommune.

Kommuneoverlege John David Johannessen i Drammen kommune. Foto:

Det ble onsdag kveld sendt ut informasjon til foresatte til alle barna som nå er satt i karantene og hvordan de skal forholde seg i karantenetiden.

– Det er viktig at foreldrene er årvåkne på utviklingen av symptomer som hoste, halsbetennelse, kortpustethet eller feber hos barnet. Hvis barnet utvikler slike symptomer, defineres barnet som et mistenkt tilfelle, og da skal smitteverntiltak som ved hjemmeisolering følges og lege kontaktes for oppfølging. Når lege kontaktes i slike tilfeller, må det opplyses om at barnet er nærkontakt av kjent koronasmittet, sier kommuneoverlege John David Johannessen.

Har sendt ut informasjon

Nærkontakter som ikke har symptomer, anses å utgjøre en lav risiko for videre smitte.

I tillegg til at alle foresatte til barn som regnes som nærkontakter er informert, er det sendt ut informasjon til alle øvrige foresatte ved skolen. I denne informasjonen opplyses det om at det er påvist koronasmitte ved Åskollen skole og at foresatte til barn som er nærkontakter, har fått beskjed om dette via SMS og en egen e-post.

– Vi driver ordinær smittesporing, og de som har grunn til å være ekstra på vakt som følge av den påviste smitten, har fått beskjed om dette, sier Johannessen.

Den gjeldende anbefalingen i Norge er at alle med akutt luftveisinfeksjon som har feber, hoste eller tungpustethet, bør testes for koronavirus, dersom sykdom varer i mer enn to døgn. For barn vil testing være aktuelt selv ved milde symptomer, og dette gjelder alle barn, uavhengig av om de er regnet som nærkontakter eller ikke.

Ble syk på jobb

Den tredje som nå har fått påvist koronasmitte er en medarbeider ved Fjell bo- og servicesenter. Vedkommende ble syk i arbeidstiden og gikk hjem fra jobb.

– Alle beboerne på avdelingen hvor vedkommende var på jobb, er nå satt i karantene. Til sammen er det snakk om 25 beboere, sier Trine Aas som er kommunalsjef for hjemmetjenester og institusjon i Drammen kommune.

I tillegg er tre andre medarbeidere satt i karantene ettersom de regnes som nærkontakter av den smittede medarbeideren.

Beboere, pårørende og ansatte på avdelingen er informert om den påviste koronasmitten. Det har også gått ut informasjon til de pårørende på den andre avdelingen om at det er påvist koronasmitte ved sykehjemmet. Det er ingen beboere eller ansatte på den andre avdelingen som er satt i karantene, ettersom de ikke regnes som nærkontakter.

Alle testet

I henhold til de nye rutinene ble alle beboere og ansatte ved avdelingen testet for koronasmitte onsdag kveld. Svar på disse prøvene vil foreligge i løpet av kort tid.

Både beboere og ansatte skal nå testes hver tredje dag fram til det har gått ti dager siden siste positive koronaprøve. Dette skal gi oss en komplett oversikt over situasjonen og hvordan smitten eventuelt sprer seg, sier kommuneoverlege John David Johannessen.

Sykehjemmet følges opp av det smittevernfaglige miljøet i Drammen kommune, og gjeldende smittevernanbefalinger følges. Sykehjemmet er nå stengt for pårørende og andre fram til svar på prøvene som er tatt, foreligger.

Det er totalt registrert 198 tilfeller av koronasmitte i Drammen.

Så mange dødsfall er meldt til Folkehelseinstituttet

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken