Gå til sidens hovedinnhold

Å bygge ny skole på Lolland er helt på jordet

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Elin Skau på Åskollen spør gjennom DT om det har gått prestisje i vår holdning til å bygge en ungdomsskole sentralt på Åskollen istedenfor på Lolland. For å være tindrende klar: De Grønne har sagt nøyaktig det samme hele tiden i denne saken. Ja til en ny skole på Åskollen, ja til en moderat utviding av Marienlyst skole og et absolutt nei til å bygge en ny skole på jordbruksmark.

Kun tre prosent av arealet i Norge er dyrkbart. Lavest i Europa. Hvert eneste år forsvinner store mengder matjord til veier, flyplasser, skoler, husbygging og industriområder. 

I andre europeiske land er det strenge regler for å bygge på jordbruksmark. I kuperte Norge kommer vi ikke unna at det innimellom må gå med noen jorder når man bygger ut vital infrastruktur.

LES OGSÅ: Skoledebatten raser videre: – Heretter skal jeg kalle representant Sørensen «orakelet»

Derfor er det viktig at vi ikke bygger ned jordbruksmark når det er unødvendig. I dette tilfellet er det unødvendig. Miljøpartiet De Grønne kommer til å stemme mot at jordene på Lolland og Knive bygges ut – verken til boliger eller skole.

Matjord er en ikke fornybar ressurs. Bygger du den ned er den borte. Derfor mener vi jordene på Lolland skal fø befolkningen og ikke legges under betong og asfalt.

LES OGSÅ: Rådmannen innstiller Åskollen til ny ungdomsskole

En ungdomsskole på Åskollen vil også være et bydelshus på kveldstid. Vi ønsker å flytte kulturaktiviteter ut i bydelene, etablere gode bydelsutvalg samt  sikre korpset på Åskollen skikkelige øvingslokaler med god akustikk. Vi ønsker et levende sentrum på Åskollen.

Vi har et eldresenter, en barneskole, to butikker og legesenter sentralt på Åskollen. En ungdomsskole vil styrke senteret vårt  ytterligere – den vil sikre synergieffektene, korte reiseavstander og gode sambruksløsninger.  Å spre funksjoner utover et stort område skaper unødvendig reising og mindre samhandling. 

Rådmannens utregninger  viser veldig tydelig at en ungdomsskole sentralt på Åskollen er den billigste løsningen, og også den som raskest lar seg oppføre.

Vi ønsker en ny skole på plass så fort som mulig.  Da er det viktig at vi ikke bruker alle pengene på tomterverv og ny infrastruktur. Sentralt på Åskollen ligger alt på plass – klart til bygging.

LES OGSÅ: Skolesaken: Hvor vil setrum av Åskollen være om 50-60 år?

Det stemmer som Elin Skau sier at det vil gå med noe grøntareal til skole, men selve skolegården og skolebygget er åpen for bruk i helger og på kveldstid. Skolegården vil fungere som et friareal.

For oss er det viktig at man velger en løsning hvor man tar minst mulig grøntareal.  At skolegården blir åpen på kveldstid og at man velger en løsning som også idretten føler seg komfortabel med.

LES OGSÅ: Kjemper for å beholde idrettsanlegget på Åskollen

Det videre arbeidet vil nå vise hva som fysisk er mulig. Nei, Elin. Dette handler ikke om prestisje men å tenke helhet. Å finne en løsning som tjener både Åskollen, landet og kloden som helhet.

Kommentarer til denne saken