Vi er menn på +-70 år. Det er god avstand mellom våre politiske ståsteder. Yrkesmessig har vi valgt to helt ulike veier. Men én ting har vi til felles: Vi er opptatt av drammensregionen. Derfor ønsker vi at den utvikler seg, at den frister nye innbyggere, og at den er attraktiv for næringslivet.

Dagens bastante nei til delvis brukerfinansiering av samferdselsløsninger truer den langsiktige utviklingen og fører til at vi svekker vår posisjon i konkurransen om innbyggere og bedrifter på Østlandet. Politikernes strategi er feil. De bør endre kurs.

Ja, Drammen bør lytte til budskapet fra regionleder i LO, Jan Petter Gundersen, som i kronikken i Drammens Tidende 16. mars skriver slik: Drammen omtaler seg gjerne som fylkeshovedstad og regionhovedstad. Det klinger godt i festtaler, men vi ser ikke politiske grep og valg som viser at kommunen tar rollen som fylkes- og regionens hovedstad på alvor. Snarere tvert om.

Politikerne i Drammen bør også ta på alvor at innsigelsene mot kommunens arealplan nå tikker inn. De må innse at det er behov for nye grep dersom vekstambisjonene i planen skal innfris.

Les også

Drammen er ikke der vi skal være. Vi er faktisk ganske langt unna

Drammensregionen lider allerede på grunn av uløste samferdselsutfordringer. Når regionens politikere ønsker å stå fast ved nei til brukerfinansiering, er løsningene dessverre langt unna. Regionen taper som følge av populistiske bompenge-nei.

Først erklærte ordfører Tore Opdal Hansen (H) nei til bompenger, så forsøkte Fredrik Haaning (H) seg på samme taktikken da han ville bli ordfører og på tampen av fjoråret sto sannelig den lokale Ap-lederen Mads Hilden for det samme populistiske og kortsiktige utspillet.

Ser ikke politikerne at denne bompenge-uthalingstaktikken bærer galt avsted? At Drammen faller tilbake når det gjelder innbyggervekst, næringsvekst og attraktivitet? At vi er i ferd med å ødelegge vår egen bys klima og gjøre miljøet urett? Ser de ikke at det er helt nødvendig å bite i det sure bompengeeplet og akseptere noe brukerfinansiering? (Dog vesentlig mindre enn det den gigantiske Buskerudbypakke 2 la opp til.)

Politikerne i Buskerudbyen med drammenserne i spissen ser tydeligvis ikke dette. De tror fortsatt at Buskerudbyen skal oppnå byvekstavtale med Staten uten å ta i bruk bompenger,og uten bruk av ekstraordinære virkemidler.

Politikerne lever i sin egen verden når de tror at vår region – som den eneste byregionen i landet – skal få byvekstavtale uten brukerfinansiering. De drømmer om at storbyregionene Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim skal klappe Drammen inn i byvekstavtalegruppa uten at regionen har tatt samme medisin som dem. Og de innbiller seg at en samferdselsminister fra Østfold, som tidligere har svelget bompenger som ordfører i Fredrikstad, skal innvilge drammensregionen byvekstavtale uten at brukerne bidrar.

Det er å tro på julenissen!

Konsekvensen av en slik linje vil bli at andre byregioner som Tromsø, Kristiansand, Grenland og Nedre Glomma seiler forbi oss i køen. Og bakfra truer Vestfold-byene.

Det er på tide å innse at det ikke blir gode samferdsels-, klima- og miljøløsninger i vår region før vi erkjenner at delvis brukerfinansiering er en del av løsningen.

Vår oppfordring er derfor: endre strategi! Ring, skriv eller reis straks inn til departementet og fortell statsråden at vi ønsker å snakke om en byvekstavtale der medisinen vi er villig til å ta heter «delvis brukerfinansiering».

En slik strategi er langsiktig og vil på sikt bidra til å gjøre drammensregionen mer attraktiv. Om den ikke er den mest populære hos alle akkurat nå, må både politikerne og vi leve med.

Vi startet med å sitere LO-lederen. Det er fristende å avslutte med et sitat fra hans innlegg også: Nå trenger Drammen fremoverlente politikere som tør å gjøre politiske vedtak som kanskje ikke er morsomme, men helt nødvendige.