MJØNDALEN: – Aller først ville jeg bli musikkterapeut. Etter at jeg fikk mitt første barn fant jeg ut at jeg ville bli jordmor. Men nå tar jeg i stedet bachelorgrad som maskiningeniør på Universitetet i Sørøst-Norge (USN), forteller Kine Mirjana Antilla (29).

Hun er opprinnelig fra Narvik, men flyttet til Drammen for 7,5 år siden. Nå bor Antilla og hennes to barn på ti og tre år i Mjøndalen.

Fristen for å søke høyere utdanning – 15. april – nærmer seg. Antilla vil oppfordre flere kvinner til å søke seg til teknologiske og realfaglige utdannelser. Det er også et stort behov for flere teknologer i fremtiden, opplyser Benedicte Røer i NHO Oslo Viken.

– Mange jenter kvier seg nok for å velge slike utdannelser på grunn av teknologi- og ingeniørbiten. Men vi jenter kan vi også, like godt som menn, sier Antilla.

Utenfor boksen

15. februar deltar hun på «Jenter og teknologi» ved USN. Universiteter og høyskoler over hele landet inviterer hvert år til dette, i samarbeid med NHO og NITO. Dagen skal inspirere jenter på ungdomsskolen og videregående til å pense seg inn på teknologiske og realfaglige utdanninger. Det forteller prosjektleder ved USN Rita Øygarden.

– Målet er å få dem til å tenke litt utenfor boksen og velge mer utradisjonelle fag. Jentene møter gode kvinnelige rollemodeller som tar USN sine bachelorutdanninger innen blant annet elektrofag og IT.

– Har inspirasjonsdagen hjulpet på søkertallene?

– Ja, sakte, men sikkert har vi fått flere jenter som søker slike utdannelser. Men det er absolutt plass til flere, sier hun med et smil.

Vil være selvstendig

Antilla ville i utgangspunktet bli jordmor fordi hun vil hjelpe andre. Hun skiftet retning til maskiningeniør også fordi hun ønsker å hjelpe andre, dog på en litt annen måte.

– Jeg fant ut at den fysiske omsorgsbiten i jordmoryrket ble litt vanskelig. Som maskiningeniør kan jeg hjelpe folk på mange måter, for eksempel ved å lage proteser eller deler til oljerigger.

Antilla ble alene med barna for tre år siden, og begynte å utforske mulighetene sine.

– Jeg ville være selvstendig. Jeg begynte å skru litt på bilen, noe som ga meg mestringsfølelse. Det meste kan googles, smiler hun.

Hun sier at maskiningeniør-yrket gir mange valgmuligheter, mer enn jordmor-yrket. Bedre arbeidstider fristet også. Antilla så at det kunne bli svært utfordrende å kombinere skiftarbeid innen helse med familieliv.

– Jeg så også litt på lønn, det er viktig at jeg får en stabil lønn som gjør at jeg kan forsørge barna.

Tobarnsmoren Ida (28) er rørlegger-influenser

Noe manglet

Også drammenser Vibecke Wernersen Aass (25) deltar på Jenter og teknologi-dagen. Hun er utdannet sykepleier, og jobbet som dette i to år før hun valgte å skifte karriere. Nå studerer hun til å bli ingeniør-produktutvikler på USN.

Aass tok realfaglig videregående, men etter endt løp hadde hun ikke helt troa på seg selv til å klare å studere realfag. Derfor valgte hun først sykepleie. Nå tar Aass helgevakter på Drammen sykehus ved siden av studiene.

– Jeg trivdes veldig godt som sykepleier, men følte at noe manglet. For min del innebar nok yrket litt mer stell enn jeg hadde forventet. Jeg har alltid hatt en teknisk interesse, og tenkte «hvorfor ikke prøve ingeniørutdannelsen mens jeg er ung». Studiet går overraskende bra, selv om det er lenge siden jeg hatt realfagene, sier Aass.

Hun synes det er godt å tenke på at hun har sykepleien å falle tilbake på dersom hun skulle angre seg.

– Kanskje jeg på sikt får kombinert de to utdannelsene, for eksempel jobbe med å utvikle teknisk utstyr på sykehus.

Les også

Som 16-åring var han fast bestemt på å bli veldig rik – så langt har Fredrik kommet på ti år

Andre ideer

Antilla beskriver pandemitiden, som fulltidsstudent og med aleneansvar for barna, som beintøff. Men hun mener at unger er god motivasjon, og vil være et forbilde for dem. Antilla mener at flere kvinner trengs i teknologiske yrker av flere grunner.

– Kvinner har ofte en annen synsvinkel enn menn. De har et blikk for detaljer, er kanskje litt mer kreative og får andre type ideer. Jeg tror jenter har masse gode ideer som trengs innenfor teknologi. Vi må bare tørre å snakke like høyt og ta like mye plass som gutta.

Dette er første gang Antilla studerer. Hun tror det er fint for 18- 19-åringer som skal velge studieløp å høre fra en «voksen» student.

– Som 18-åring tror man gjerne at man må ha klart for seg hva man skal bli. Men det trenger man ikke. Jeg føler jeg fortsatt ikke trenger å vite helt hva jeg skal bli, siden mulighetene som maskiningeniør er så mange.

Benedicte Røer, fungerende regiondirektør i NHO Viken og Oslo, sier at det er behov for blant annet flere teknologer og fagarbeidere.

– Da må vi også få jentene til å velge slike fag. Vi er opptatt av å synliggjøre hvilke utrolige jobbmuligheter som finnes i disse yrkene, mange er ikke klar over dette, sier Røer.