Gå til sidens hovedinnhold

Alle elever bør ha mulighet til å velge skole uavhengig av foreldrenes inntekt

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Alle elever bør ha muligheten til å velge skole uavhengig av foreldrenes inntekt. Likevel er kostnadene ved å gå på friskole en utfordring for mange småbarnsfamilier.

Friskoler, inkludert privatskoler som Akademiet i Drammen, får lavere tilskudd per elev enn det en offentlig skoleplass gjør. Slik det er i dag dekker staten elevenes friskoleplass med 85 prosent av det en offentlig skoleplass koster -resterende beløp må foreldrene betale selv.

Om man først har valgt å sende barna sine på privatskole, kan det å sende barna sine på fritidsaktiviteter og andre sosiale begivenheter fort bli dyrt. Det er derimot helt nødvendig å ha sosiale arenaer for barna, sådan en god utdanning, om elevene skal kunne ha en god oppvekst.

Vi har mange gode offentlige skoler her i landet, men at de skal ha et fortrinn fordi de er offentlige, er for meg helt uforståelig.

Det skal ikke være slik at det er foreldrenes økonomi som skal bestemme hvilken skole man skal kunne gå på, og det skal ikke være slik at hvis man velger å la barna sine gå på friskole, at man må velge å kutte i utgifter på andre områder som kan være viktig for barna.

På Viken Høyres årsmøte fikk vi gjennomslag for at friskoleplasser skal være gratis på lik linje som det en offentlig skoleplass er. Vi mener at det er kvaliteten på utdanningstilbudet som viktigere enn hvem som driver den, og at det er karakterene til elevene som skal avgjøre om man kommer inn, ikke kostnadene.

Vi vet at alle lærer forskjellig. For noen elever kan undervisningen i den offentlige skolen være perfekt etter deres behov, for andre kan det være en utfordring.

Det er gjennom sunn konkurranse at vi får et helhetlig bedre utdanningstilbud for elevene. Men da kan ikke den offentlige skolen ha et fortrinn over friskolene som forhindrer konkurranse, slik som det er i dag.

Det er på tide at friskolene får de samme konkurransevilkårene som det den offentlige skolen har. Alle elever skal ha rett på et mangfoldig utdanningstilbud, uavhengig av inntekt og om det er offentlig eller privat.

Les også

Her er de nye studieretningene: – Vi har stort sett alltid ventelister

Les også

Dagens ungdom får aldri pause fra presset. Det er forskjellen fra tidligere generasjoner

Kommentarer til denne saken