Det er fordi systemer for publisering av papiravis, annonser og abonnementshåndtering ikke fungerer som normalt, skriver Amedia i en pressemelding.

Onsdag formiddag ble det kjent at hackerne som har angrepet Amedia ber om løsepenger.

Data- og teknologidirektør i Amedia, Pål Nedregotten sier til NRK at de ikke kommer til å gå i dialog om å betale løsepenger.

Det er ikke kjent hvem som står bak angrepet.

– Dette kommer til å vare ganske lenge, sier Nedregotten.

Han sier de jobber med å få på plass en backup-løsning slik at de kan produsere papiraviser igjen.

Kaotisk

– Situasjonen er uklar. Problemene vi opplever, skyldes et eksternt dataangrep mot enkelte av våre systemer. Vi er i ferd med å få oversikt over situasjonen, men kjenner ennå ikke det fulle skadepotensialet. Vi har allerede satt i verk omfattende tiltak for å begrense skaden og for å gjenopprette normal drift så raskt som mulig, sier konserndirektør for teknologi, Pål Nedregotten.

Produksjon av stoff til nettaviser går som normalt til tross for problemene.

Problemene er begrenset til de systemene som administreres av Amedias sentrale IT-selskap, Amedia Teknologi. Amedias andre systemer fungerer som normalt, ifølge pressemeldingen.

– Alle tilgjengelige ressurser jobber nå intenst med å løse problemene og avdekke hvilke skader som er skjedd. Vi beklager de problemene som har oppstått og som på ulike måter rammer våre kunder og ansatte, sier Nedregotten.

Personopplysninger

Det er fortsatt uklart om personopplysninger har kommet på avveie. Amedia kan ikke utelukke det, men foreløpig har de ingen sikre opplysninger om at det har skjedd.

– Amedia jobber nå med utgangspunkt i at kundedata kan være kompromittert. Hvis personopplysninger er kommet på avveie, vil berørte bli informert raskest mulig. Dette vil gjelde både kunder og ansatte. Datatilsynet vil i et slikt tilfelle bli varslet om hva som er skjedd og hvordan vi jobber med avbøtende tiltak, sier Nedregotten.

I abonnementssystemet som er blitt angrepet, ligger det navn, adresse, telefonnummer og abonnementsform og -historikk om abonnentene. Andre data som aID-passord, lesehistorikk og opplysninger om bankkort er ikke berørt.

Saken vil bli politianmeldt, ifølge Nedregotten.

– Beklagelig

– Det er selvsagt svært beklagelig at vi ikke kommer ut med papiravisen i morgen. Det er dessverre en situasjon Drammens Tidende ikke rår over, og er en uunngåelig konsekvens av dataangrepet som Amedia Teknologi er rammet av, sier ansvarlig redaktør Espen Sandli i Drammens Tidende.

– Det vi foreløpig har av informasjon er at abonnentenes passord og kredittopplysninger ikke er omfattet av angrepet, legger han til.

Ettersom systemene som skal til for å produsere papiravisen ligger nede i dag, kommer Drammens Tidende ikke ut onsdag.

Det betyr også at det ikke kommer noen e-avis.

– Den eneste gode nyheten nå er at dt.no ikke er rammet. For alle som ikke er abonnenter, er det verdt å merke seg at akkurat nå kan du lese alle saker på dt.no gratis, selv om de er merket som pluss-saker.

– Vi har ingen garantier, men håper å være tilbake med papiravis torsdag. Igjen, det er bare å beklage overfor alle våre lojale lesere.