NEW YORK/DRAMMEN: Forrige uke skrev Drammens Tidende om Andreas Kirkeng fra Lier som tok pallplass i mixed team-sprint stafett under student-OL i New York. Nå har 22-åringen sikret seg ytterligere tre medaljer. Av de åtte medaljene den norske delegasjonen har sikret seg så langt, kan Kirkeng flottet seg med fire.

Fredagens medalje tok han i herrenes stafett, på 7,5 kilometer. Der var han anker, og gikk fjerde og siste etappe for laget.

Laginnsats

Kirkeng sier selv at han ikke hadde den beste dagen på jobb, men at lagkameratene som gikk foran la ned en god innsats før hans siste og avgjørende etappe.

– De andre gjorde en god jobb før jeg begynte min etappe. Under min andre runde av sprinten så jeg at avstanden mellom meg og franskmannen på første plass økte gradvis, sier han.

Tidligere i uka har Kirkeng tatt langrennssølv i 10 kilometer jaktstart for herrer, langrennsbronse i 10 kilometer klassisk for herrer og bronse i mixed sprint langrenn.

Fra ROS til New York

Kirkeng forteller at han har gått på ski hele livet, og har sett bilder av seg selv helt nede i 2-årsalder i skiutstyr. Han begynte å gå konkurranse i Røyken og Spikkestad Skiklubb (ROS) i 10. klasse. Siden da har han også deltatt på juniorlandslaget.

22-åringen sier han er fornøyd med ukas resultater i New York.

– Det har vært veldig bra, jeg var i god form før jeg kom hit og hadde som mål å gi alt i alle øvelsene. Vi visste lite på forhånd om hvordan konkurransene her er, så jeg er fornøyd, sier Kirkeng.

22-åringen forteller at han under mesterskapet har slitt litt med forkjølelse og feber. At han ikke har følt seg så bra som han hadde håpet har allikevel ikke satt en stopper for ham.

– Jeg har ikke følt meg så bra som jeg hadde håpet før vi kom, men jeg har klart å skvise ut det beste jeg hadde og det har gitt resultater. Jevnt over er jeg fornøyd, sier han på telefonen fra New York.

Fredagens renn beskriver han som bra, og utdyper at han kom inn på en 2. plass fem sekunder bak Frankrike.

Ferdig på søndag

Kirkeng forteller at fredagen generelt var ganske tung. Det er planlagt en fellesstart på søndag, men gutten fra Lier-gutten er ikke ennå ikke sikker på om han skal delta.

– Jeg har hatt litt sår hals, så det kommer an på hvordan formen er i morgen. Det er to måneder igjen av sesongen, så nå gjelder det å tenke langsiktig. Det må vurderes dag for dag.

Å feire prestasjonene er ikke øverst på prioriteringslista til Kirkeng, som ved siden av skisporten studerer finans på University of Denver. Etter søndagens renn er planen å vende tilbake til Denver og slappe av. Om litt over to uker skal han nemlig i gang med West-cup. Det er en kvalik universitetene på vestsiden av USA deltar i.

De beste går videre til det nasjonale mesterskapet i midten av mars.

Fullt stipend

Kirkeng, som er på andre året i et fireårs utdanningsløp forteller at han får skolen finansiert igjennom både et akademisk- og et sportsstipend.

Ifølge ham har de akademiske og sportslige sidene ved universitetet et godt samarbeid, slik at Kirkeng og andre atleter kan yte best mulig på begge fronter.

– Det er det som er så bra med å gå her, det er lagt opp sånn at det blir gunstig med tanke på karakterer og sportslige prestasjoner, sier han. Jeg må allikevel være ganske strukturert når det kommer til å planlegge ukene, sier han.

Kirkeng er usikker på hvor veien bærer når han er ferdig med utdanningen sommeren 2025.

– Hvis jeg trives med sporten som jeg gjør nå og fortsatt kjenner samme mengde motivasjon er jeg åpen for å fortsette med sporten. Hvis jeg kjenner at jeg er ferdig har jeg utdanningen jeg kan bruke til å få en god jobb. Alle muligheter ligger åpne, avslutter han.