DRAMMEN: Fra 12. til 14. august skal Drammen Pride igjen arrangeres i byen.

Angelica Bråten (38) bidro som frivillig i fjor, men fikk først tildelt noen oppgaver etter at alt var bestemt. I år har hun imidlertid vært med fra start, hvor hun har fått ansvaret for selve paraden.

– Det er en stor ære, og jeg er ekstra nervøs for å få det til. Det er kanskje dette folk forbinder med Pride, showet rundt og at folk viser seg fram. Det er skummelt, men på en spennende og morsom måte, sier hun til Drammens Tidende.

LES OGSÅ: Vil flagge på rådhuset for kvener og romfolk

Slå seg løs

Pride Drammen ble arrangert for første gang i 2019, men i 2020 og i fjor ble feiringen nedskalert som følge av pandemien.

Men, om tre måneder, skal de virkelig slå seg løs, uttaler 38-åringen.

– Det var jo veldig vellykket i 2019, vi hadde stort oppmøte. Vi håper på en gjentakelse av det, pluss mer. Vi vil vise at Drammen er en Pride-vennlig by. Vi har ventet på dette i snart tre år, og folk skal ikke bli mindre fornøyd enn det de var i 2019. Dette innfrir forventningene og mye mer, fastslår hun.

Fullt hus og full fest

Programmet er ikke spikret helt ennå, men Bråten opplyser at de skal ha flere arrangementer for familier, både i Drammen sentrum og i Svelvik, hvor det også skal avholdes en egen parade samme helg.

Tidligere har paraden gått over Bybrua, men ettersom den rives, har toget fått en ny rute. Den skal være på Bragernes, men av sikkerhetsmessige årsaker ønsker ikke Bråten si den eksakte ruta helt ennå.

Lederen for arrangementet, Anders Bjørnerud, informerer om at de skal ha en Pride-Night på Union Scene hvor artisten Ferdinand skal opptre. De andre artistene slippes utover sommeren.

– Det kommer også til å være et vorspiel på Union Scene før showet starter. Jeg kan ikke si så mye mer, men vi jobber med å få på plass en «afternoon tea» på søndagen, melder Bjørnerud, som i likhet med Bråten ser fram til en feiring uten begrensninger.

Han er spent på hvor mange som kommer, og håper at så mange som mulig vil være med på feiringen.

– Vi satser på fullt hus og full fest. Det blir helt strålende å feire, og slippe gleden og jubelen løs.

– En Pride-positiv by

Angelica Bråten meldte seg som frivillig i fjor da hun alltid har likt Pride. Hun forteller at hun har vært med på markeringen i alle sine voksne år da hun synes bevegelsen gjør en viktig opplysningsjobb – blant annet ved å fremme stolthet og mangfold, og akseptere hverandres ulikheter.

– Jeg er en romantiker, og blir alltid så rørt når jeg ser parader. Det er alltid så mye glede, åpenhet og kjærlighet.

– Hva betyr Pride for deg?

– Det å gå i paraden er for meg et viktig standpunkt, og noe som reflekterer grunnleggende verdier jeg har. Arrangementene har ganske ofte foredrag og opplysningsmuligheter, som er en mulighet til å lære mer, få større innsikt og større forståelse om den fargerike menneskeheten vi har. Det er ingen som er uten fordommer, men Pride gjør at vi blir litt rikere.

Bråten uttaler at det er viktig å arrangere Pride, selv i 2022, fordi det ikke er mer enn 50 år siden homofili var ulovlig i Norge. Og til tross for at folk i dag er mer åpne samt har aksept, sier hun at det fortsatt finnes fordommer der ute.

Eksempelvis ble et Pride-flagg satt fyr på under feiringen i fjor, hevder hun.

– Det er skremmende. Det er ekstra viktig å vise at Drammen by står sammen for skeive og Pride, og at dette er en Pride-positiv by. Folk vil alltid være uenige, men man skal føle seg trygg.