Gå til sidens hovedinnhold

Ap-Monica: Hver dag, i hvert klasserom, sitter tre-fire barn som ikke har med skolemat. Derfor prioriterer vi et gratis skolemåltid.

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er vanskelig å forstå hvorfor Høyre har valgt kampen mot gratis skolemat som en av de viktigste sakene sine i Drammen frem til nå.

«Det har ingen effekt, utover at det er koselig». Vi vet ikke hvor Høyre tar denne påstanden fra. Forskning viser at mette barn lærer mer og trives bedre på skolen. Et skolemåltid er inkluderende, sosialt utjevnende og fremmer bedre læring. Det er vanskeligere å mobbe noen du har delt et måltid med. At det er koselig i tillegg, får vi bare leve med.

97 prosent av alle skolebarn har med matpakke, skriver Høyres Christina Højer Mørkve. Det riktige tallet er 86. Det er også veldig bra. Det viser at de aller fleste barn har med matpakke. Men det viser også at 14 prosent av barna ikke har med mat på skolen.

Det betyr at det hver dag, i hvert klasserom, sitter tre-fire barn som ikke har med skolemat. Det er ikke tilfeldig hvem disse barna er. Det er stort sett de samme tre-fire barna som sitter sultne gjennom skoledagen. Disse barna vil vi se, løfte, og gi de samme mulighetene som klassekameratene. Det er mer kostbart å la være.

Hvordan skal vi finansiere det? For det første har Drammen Arbeiderparti fått gjennomslag på Arbeiderpartiets landsmøte for at dette skal bli en del av partiets overordnede politikk. Med Arbeiderpartiet i regjering, vil ett gratis skolemåltid gjennomføres over hele landet.

LES OGSÅ: Gratis skolemat er en investering i god helse

Innen den tid skal vi innføre prøveprosjekter i de tre tidligere kommunene i løpet av de første 100 dagene etter valget, for å se hvordan vi skal løse det på best mulig måte. I våre kommuner tilbyr både Eknes og Galterud mat på skolen, og har gode erfaringer.

Selvsagt vil det ha en kostnad, og den vil vi ta. For Arbeiderpartiet skal ta vare på alle barn og unge i Drammen – ikke bare de fleste. Det betyr å prioritere tiltak som gjør at barn og unge i familier med lav inntekt i kommunen vår får like muligheter: gratis fritidstilbud, AKS/SFO og barnehage – og gratis skolefrokost.

Dessuten skal vi selvsagt videreføre en times aktivitet i skolen, som var Arbeiderpartiets forslag, og som Høyre i første runde stemte imot i bystyret.

LES OGSÅ: Høyre-utvalg splittet om skolelunsj

Det skal vi ikke betale med eiendomsskatt. Vi forholder oss til avtalen «Politisk plattform for ny kommune», som politikerne i Nedre Eiker, Drammen og Svelvik har forhandlet frem. Der står det tydelig: «Den nye kommunen skal ikke ha eiendomsskatt».

Den plattformen er grunnmuren når vi skal bygge den nye kommunen. Derfor respekterer vi den i vårt program – selv om den er forhandlet frem av de «gamle» politikerne. Så får vi håpe «Nye Drammen Høyre» gjør det samme.

Til slutt må vi bare legge til: Drammen Høyre er bekymret for hvordan Arbeiderpartiet skal dekke inn en kostnad beregnet til 2,3 milliarder i året på landsbasis. Samtidig kan de ikke forklare hvordan de har tenkt å finansiere veiprosjekter og kollektivtiltak for over 14 milliarder i vår region. Sammenlignet med dette blir kostnaden til mat til skolebarn, vel – bare barnemat.  

Kommentarer til denne saken