Gå til sidens hovedinnhold

Åpner for å vaksinere barn – disse får tilbudet

Drammen kommune åpner nå for å vaksinere barn med underliggende sykdommer ned til tolvårsalderen. Det er imidlertid strenge krav som avgjør hvem som kvalifiserer til vaksine.

DRAMMEN: Hittil har det kun vært drammensere født i 2003 eller tidligere som har fått tilbudet om koronavaksine.

Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler imidlertid at barn og ungdom med alvorlig underliggende sykdom også får dette tilbudet.

– For barn og unge er risikoen for alvorlig sykdom som følge av covid-19 lav. Dette gjelder også barn og unge med kronisk underliggende sykdommer. Det åpnes nå likevel for vaksinasjon der man mener at det kan være økt risiko for alvorlig sykdom, skriver Drammen kommune på sine nettsider.

Vaksinen fra Pfizer er godkjent for barn og unge ned til tolv års alder. Det er foreløpig ikke åpnet for vaksinasjon av friske barn og ungdom som er nærkontakter til personer i risikogruppene.

Drammen kommune opplyser at vaksinetilbudet først og fremst går til barn og ungdommer som har alvorlige og komplekse nevrologiske sykdommer eller medfødte syndromer.

I tillegg kan det være aktuelt å vaksinere barn og unge med følgende sykdommer/tilstander:

  • Organtransplantasjon
  • Immunsvikt
  • Hematologisk kreftsykdom siste fem år
  • Annen aktiv kreftsykdom, pågående eller nylig avsluttet behandling mot kreft (spesielt immundempende behandling, strålebehandling mot lungene eller cellegift)
  • Nevrologiske sykdommer eller muskelsykdommer som medfører nedsatt hostekraft eller lungefunksjon (f.eks.: SMA, Duchenne og cerebral parese)
  • Downs syndrom
  • Kronisk nyresykdom eller betydelig nedsatt nyrefunksjon

Kommunen skriver også at andre tilstander med særlig høy risiko kan vurderes individuelt etter særskilt anbefaling fra barnelege.

Barne- og ungdomsavdelingen ved Drammen sykehus har kartlagt hvem som bør tilbys vaksinasjon. Dette arbeidet pågår fortsatt, og foresatte til barn i alderen 12 til 17 år som har en av de medisinske tilfellene beskrevet over, og som ennå ikke har blitt informert om vaksine, kan kontakte sin fastlege.

LES OGSÅ:

Les også

Tre grep mot Delta: – Håper det drøyer lengst mulig

Les også

Norge får oppdaterte koronavaksiner

Kommentarer til denne saken