DRAMMEN: Om korona vil - og smittevernreglene tillater det - skal drammenserne atter samles til fest, moro, musikk og ymse kulturarrangementer også i 2022.

Både trofaste travere som Elvefestivalen, Working Class Hero og Johan Halvorsens musikkfestival har planene klare for festival når sola har klatret høyere på himmelen. Det samme har nykommere som Toppen av Drammen og Tangenfest på Tangenkaia.

Samtlige seks befinner seg i alle fall på lista over arrangører som har søkt, og foreslås å få innvilget, kulturstøtte i Drammen kommune.

Til sammen tildeles arrangørene 1.290.000 kroner fra potten «Tilskudd til festivaler og større arrangementer – treårig støtte.»

De som har fått mest penger er ikke uventet de største festivalene. Allerede nevnte Elvefestivalen foreslås å bli tildelt 250.000 kroner, Globusfestivalen 290.000 kroner, Drammen Sacred Music Festival 200.000 kroner og Johan Halvorsen Musikkfest 250.000 kroner.

Working Class Hero og Plenen får begge 100.000 kroner i tilskudd, om politikerne følger rådmannens innstilling.

- Vi er happy!

Frode Bjørnstad fra kulturbyrået Romfarer United, en av Plenen-arrangørene, er fornøyd med drahjelpen fra kommunen.

Vi er happy! Vi søkte om 120.000 og fikk 100.000 i tre år, noe som gir oss en veldig fin forutsigbarhet videre. Vi fikk det vi ønsket nesten, og er fornøyd med det, sier han.

Plenen har vært arrangert på Strømsø siden 2018 og omtaler seg selv som «Drammens fargerike og koselige festival, midt i byen!»

Bak festivalen står Frukt & Grønt, Rekord bar og Romfarer United. Tidligere har blant annet artister som Stein Torleif Bjella, Frøkedal og Daniel Kvammen stått på scenen, men Bjørndal er ordknapp når han blir spurt hva som ligger i planene for årets utgave:

Det venter vi litt med. Vi er i en planleggingsfase nå. Vi har sett an både korona og tilskuddet fra kommunen. Det blir noe a la i fjor, men litt større, sier han.Romfarer United har allerede noen planer for 2022.

- Vi fortsetter med småkonserter rundt omkring, i tillegg arrangerer vi Drammen litteraturfestival i samarbeid med Drammensbiblioteket i mars, og Drammen jazzfestival uka før påske, forteller Bjørnstad.

Det blir en liten intim jazzestival på Strømsø, i kjelleren til Dynastiet og i Strømsø kirke.

Nykommere

Nykommere i kulturarrangør-bransjen har også hatt mulighet til å søke støtte.

Fra potten på 400.000 kroner fra «Tilskudd til nye festivaler og større arrangementer» er det tre festivaler som foreslås innvilget støtte. Dette er Drammen Pride 2022 (100.000 kroner), Tekstilfestival på Solberg Spinderi (50.000 kroner) og Tangenfest på Tangenkaia (50.000 kroner).

I denne kategorien er det også et par nykommere som har fått avslag på støtte, fordi de ikke oppfyller retningslinjene. Dette er Drammen Summer Arts Festival – Europanorama 2022 og Gatefestivalen.

Tildelingen vil bli endelig politisk behandlet i Hovedutvalg for kultur, idrett og frivillighet onsdag neste uke.