GULSKOGEN: – Sånn er livet, vi kan ikke stå stille, smiler gründer og eier av gourmetbutikken Smak av Italia, Cristiano Comelli (53), når Drammens Tidende møter han i lokalene like ovenfor Elkjøp på Gulskogen senter.

En elektriker jobber iherdig blant tomme hyller og kjøledisker som i løpet av uken vil bli fylt med italienske delikatesser fra hele Italia. I tillegg til pasta og andre tørrvarer, vil lokalet fylles av over 30 meter med ferskvarer, inkludert mozzarella, burrata, pølser og parmaskinke.

Burrataen kommer fersk fra Italia på bare noen få dager. For Comelli er det nemlig viktig å ha så få ledd i næringskjeden som mulig.

– Det er kun tre ledd. Produsenten, oss og kunden. Det er hele essensen, sier Comelli.

LES OGSÅ: Over 13 år med vinglede: – Både jobb og livsstil

– Det var ingenting å spise

Comellis varer går fra Verona til Norge. Selv er italieneren oppvokst i Milano, men norgeseventyret begynte da kjærligheten tok han fra Italia til Sætre i Norge.

Butikkens eventyr startet med den italienske lidenskapen for mat og et savn etter smakene fra Italia.

– Det var ingenting å spise i Sætre, spøker Comelli.

Mat var det, men Comelli forklarer at han savnet kvaliteten og de ordentlige gode varene. Han mimrer tilbake til Italia og forteller om da han var med bestefaren for å handle. Først innom en bonde for å kjøpe den beste frukten, så en slakter for å finne det beste kjøttet.

– Vi var aldri på supermarkedet, men gikk direkte til hver enkelt leverandør, sier Comelli.

I 2009 tok han steget og gjorde som i barndommen – gikk direkte til produsentene. På et lager, blant gamle dekk og maskiner, stilte Italieneren opp med en halv pall med olivenolje fra Toscana, pesto og noen oliven. De som hadde kontor i de samme lokalene begynte å kjøpe varer i lunsjen, så Comelli ekspanderte med pasta.

– Jeg tenkte at i verste fall får jeg bruke alt selv. Men, nå kan jeg ikke spise alt selv lenger, ler Comelli.

Enorm vekst

14 år senere har den halve pallen blitt til tusenvis av paller med varer fra leverandører i hele Italia. Lagerlokalet er byttet ut med fem butikker fra Sætre til Slemmestad og Oslo.

Selskapet har opplevd en enorm vekst. I 2021 hadde de driftsinntekter på over 51 millioner kroner.

– Vi fikk vekst i pandemien fordi alle måtte spise hjemme, men merker ikke noe stor nedgang nå, forteller Comelli. Målet er å nå 100 millioner, men for å komme dit trenger de et større lager. Planene er klare og ønsket er å bygge et eget lager på Klokkarstua.

LES OGSÅ: Sentrumsbutikk med sitt første overskudd – solgte kjøtt og fisk for 17,1 millioner

– Tomta er kjøpt. Der skal vi ha hovedkontor og et stort lager hvor vi samler alt, sier Comelli.

Majorstua er heller ikke glemt. Her planlegger Comelli å åpne i november. Men, før den tid åpner straks den sjette butikken, på Gulskogen Senter.

– Gjør det i vårt tempo

Comelli avslører at avgjørelsen om å flytte til Drammen ble tatt for bare tre uker siden. Etter at det ble forsinkelser rundt åpningen av en ny butikk på Majorstua målte de om utstyret derfra fikk plass på Gulskogen. Ifølge Comelli passet det perfekt.

– Vi blir bedt om å åpne overalt, men vi gjør det i vårt tempo. Jeg liker Gulskogen. Det er et fint senter og har god kvalitet, sier Comelli.

Eiendomssjef i Alti, som eier Gulskogen senter, Ann Elin Marthinussen skriver i en e-post til avisen at de har vært i dialog med Smak av Italia over en periode da det er et konsept de finner spennende og som de tror kan styrke den totale butikkmiksen på senteret.

Hun forklarer at ting har gått raskt fordi lokalet har stått ledig etter diverse pop-up-butikker, samt at Smak av Italia fikk innredning tilgjengelig for Gulskogen raskere enn forventet.

– Vi ønsker Cristiano og hans team velkommen til Gulskogen og ser fram til åpning. Vi håper kundene våre setter pris på det gode utvalget de nå får, skriver Marthinussen.