Arbeidsgiveravgiften må fjernes - nå!

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Arbeidsgiveravgiften ble innført i Lov om folketrygd i 1966 og var/er et viktig element i pensjonssystemet vårt. Cirka 50 prosent av inntektene til folketrygden finansieres av arbeidsgiveravgiften, men ble innført i en tid hvor Norges økonomiske situasjon var en helt annen enn i dag. I tillegg fungerer arbeidsgiveravgiften som et distriktspolitisk virkemiddel med en geografisk differensiering av avgiftens størrelse som ble innført i 1975. I sentrale områder er avgiften i dag 14,1 prosent, mens den for øvrig varierer mellom 10,6 og 0 prosent i mindre sentrale områder.

Med utviklingen av dagens digitale og moderne samfunn kan det stilles spørsmål om den geografiske differensieringen fortsatt har like stor distriktspolitisk betydning.

Imidlertid er ikke det hovedspørsmålet i dagens krisesituasjon. For alle arbeidsgivere som er rammet av Korona-krisen er arbeidsgiveravgiften en tung utgiftspost. Det er jo også slik at den delen av næringslivet som er hardest rammet i stor grad befinner seg innenfor den sonen som har høyest avgiftsnivå, altså 14,1 %.

Vi må benytte mange virkemidler for å opprettholde arbeidsplasser i ukene og månedene foran oss. Vi må også være innstilt på å bruke mange virkemidler for å få folk, som enten blir oppsagt eller er permittert, tilbake i jobb når krisen er over.

I stedet for arbeidsgiveravgift burde det i tiden fremover bli gitt et ansettelsestilskudd som stimulerer bedriftene til å ansette og bringe folk tilbake i jobb. Går bedriftene godt, får staten igjen penger gjennom selskapsskatten som i 2020 er på 22 prosent av bedriftenes resultat.

En fullstendig fjerning av arbeidsgiveravgiften er et stridsspørsmål som, ikke uten videre, vil få flertall i dagens politiske Norge, men en midlertidig suspensjon vil kunne medføre at vi redder- og får skapt nye arbeidsplasser når Korona-krisen er tilbakelagt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken