Gå til sidens hovedinnhold

Blir programleder i talkshowet Studio 5

Artikkelen er over 11 år gammel

Etter nyttår deiser Eva-Charlotte Stenset ned i sofaen i Studio 5 på TV Norge.

Der tar hun roret for å styre småspretne samtaler i et talkshow «om nesten alt».

– Det blir gøy! Fra nyheter til lett underholdning og muligheten til å leke seg litt, sier 5s nye fjernsynsfjes.

Eva-Charlotte Stenset ser ut som en engel. Men det er utenpå!

– Jeg er nok ikke så snill som jeg ser ut som. Selvstendig, sta og bestemt, tror jeg. Og litt utspekulert, også ...

Sør stund

Eva-Charlotte har akkurat stått opp. Usminket og med vått hår bryter hun en melkesjokoladeplate i biter hjemme ved kjøkkenbenken i Waldemar Thranes gate i Oslo.

– Jeg lærte meg for eksempel tidlig å smiske med faren min, flirer hun og tenker seg tilbake til barndomshjemmet i Korvaldveien i Mjøndalen.
– Ett knep var å ty til tårene, for eksempel, sånn at Vidar, lillebroren min, fikk skylda når vi kranglet.

Så har frokostsjokoladen fått plass på det antikke bordet, ved siden av sunnheten (frisk frukt i en flettet kurv) og oppkvikkeren (langstilkede blekrosa roser). Vertinnen svinser noen ganger rundt seg selv, mens samtalen danser samba, litt hit og litt dit.

– Det tar bare ti minutter, altså.

Så forsvinner hun, og vi kan høre at hun pusler bak baderomsdøren. Eva-Charlotte og fjernsynsfjeset hennes sitter ikke frivillig foran et kamera uten at fasaden er fikset!

Stuper uti

– Akkurat når du tror du har satt denne mjøndølingen i bås, stuper hun uti et annet sted, skrev Drammens Tidende om Eva-Charlotte Stenset på forsommeren i 2007.

Da var hun på vei inn i fjernsynsruta som TV Norges nye nyhetsanker, etter åtte måneder som KrF-minister Dagfinn Høybråtens politiske rådgiver.

Allerede da slepte hun med seg et langt og broket lerret fra rampelyset. Omverdenen hadde klødd seg i krøllene mer enn én gang over denne merksnodige eikværingen, som hverken lot seg målbinde eller helt plassere.

For Eva-Charlottes liv er spekket med motsetninger og sterke kontraster. Den som leter finner missekåringer, misjon og medier, krydret med politikk, kjendiskjærester og KrF.

Men flinke frøken Stenset ser bare muligheter, hun, ingen problemer.
– Hvorfor ikke, spør hun med et smil og blåser motsetningene mellom en fortid som Frøken Norge og jobben i KrF. Hun kombinerer sorgløst fjernsyn og Filadelfia. Hun har faktisk aldri søkt en jobb. De har søkt henne på et vis.

Eva-Charlotte griper rett og slett sjansene når de finner på å by seg, og akkurat nå har en sjanse altså bydd seg igjen:
Faktum er at TV Norge la ned nyhetssendingene sine i september. Og uten nyhetssending, intet nyhetsanker.
Så hva da?
Med programlederkontrakt til 2012 fikk Eva-Charlotte i høst først bryne seg på direkten. To og halv time med Kjetil André Åmot og innsamlingsaksjonen UNICEFs Humorkveld. En viktig erfaring, en nyttig jobb, som frister til gjentagelse, til og med.
Men hva nå?
Jo, høre bare: Straks Eva-Charlotte har gaflet i seg det tradisjonelle julepinnekjøttet med mor og far i Mjøndalen og ønsket det nye året velkommen hos venner i Bragernesåsen i Drammen, deiser hun ned hos damene i den store sofaen i Studio 5. Der skal hun sitte i småspretne samtaler og lede sine gjester gjennom skravlekvelden. Hun deler programlederansvaret med Ingrid Heldal (hun som hilste på Bill Clinton, husker du, kanskje?). Mens vinterens medprogramledere blir Eli Hagen, Mina Hadijan og for tiden allestedsnærværende Jan Thomas.

Opptakene er allerede godt i gang, og Eva-Charlotte har såvidt prøvesmakt på stemningen i studio.
– Dette blir knallmoro, tror hun.

Tenketanken

Med unntak av ett skoleår i USA, gikk Eva Charlotte på skolen et steinkast fra bruntrøyenes stadion i Mjøndalen. Etterpå danset hun seg gjennom ungdomsårene på Idrettslinjen ved St. Hallvard i Lier. Og hele tiden skrev hun! Side opp, side ned.

Så lå det vel i kortene, da, at det måtte bli media. Veien til en karriere gikk via Mediehgskolen Gimlekollen i Kristiansand, TV Buskerud, frilans for den kristne avisen Magazinet (den med karikaturtegningene) og fjernsynsarbeid for Youth of Europe, før TV Norge.

Fra barnsbein av var det nok likevel ikke all skrivingen som var det mest Eva-Charlotte-typiske. Derimot alle tankene, og dette funderende og tenksomme uttrykket i ansiktet. Som hun ikke har lagt bort som voksen heller, faktisk.
– Tenke, tenke ... Jeg drev mye med det, smiler hun og lar de lange fingrene danse over tastaturet på den bærbare PC-en hun har fanget i fanget. Og der finner hun det; et typisk bilde på barndommen, av en Eva-Charlotte i gul genser og et talende tankefullt uttrykk i ansiktet.
– Det er deilig bare å la tankene løpe
Det synes hun fortsatt, 32 år gammel nå.
– Enda jeg er supersosial, liker jeg faktisk veldig godt å være alene. Som unge kunne jeg synke ned i en stressless hjemme med musikk i digre øreklokker og bare være helt i min egen verden for en stund.

Jesus og sånt

– Kjære, kjærlighet, skjønnhet, lyst, forbløffe, begeistre, stråle, tilbe, kose, levende ...
Forvirret? Ikke så rart, det. Men kom her; la oss ta en titt på kjøleskapet som Eva-Charlotte deler med kjæresten Christopher Dons, kjendisværmann og en av Norges beste kitere.

Kjøleskapsdøren er stappfull av magnetiske ord, hulter til bulter, og til å kaste rundt på etter humør og forgodtbefinnende. Sammen med ferske bilder av Eva og Chris, blir det nye kjærlighetserklæringer hver morgen, kanskje?
– Aldri beskjeder i hvert fall! Men mye kos til hverdags. Og mye tullball på fest. Det er fra adventskalenderen i fjor, egentlig. Og gjett hva? Vi hadde kjøpt like!
Eva-Charlotte er et meget moderne mediemenneske. Likevel preger hennes religiøse tro mange av hennes valg, hevder hun.
– Evangeliet om Jesus er mitt ankerfeste, sier Eva-Charlotte Stenset.
Hun har Jesus som forbilde, fordi han er et sånt godt eksempel: «Gjør mot andre det du vil at andre skal gjøre mot deg» er en leveregel som perfekt matcher Eva-Charlottes viktigste mål; å aldri tråkke på noen for å komme seg fram og opp.

Kjærligheten

Det var TV Norge som fungerte som Kirsten Giftekniv for Eva og Chris, som de rasjonalt nok kaller hverandre til hverdags.
– Vi er nok litt like. I hvert fall utfyller vi hverandre veldig bra. Og vi deler verdigrunnlag, selv om vi har forskjellige måter å tro på, sier Eva-Charlotte.

Hun har nettopp kysset kjæresten farvel-og-ha-en-god-dag-jobben.
– Vi er veldig ryddige begge to. Veldig ordentlige!

Som om det skulle herske noen tvil! Her er benkene blankpusset, ingen oppvask er på ville veier, alt har sin plass og fast adresse, ikke ett plagg ligger slengt over en stolrygg.
– Det er rart, ikke sant? Noen mennesker føler man seg bare hjemme hos med én gang. Sånn var det.
– Du sjekket ham opp?
– Jeg hadde kanskje sendt ut et «interessert-signal», men det var Christopher som tok initiativet til date. Han inviterte på lunsj, faktisk. Og jeg var vel ikke kjempe-hard-to-get ...

Nyte livet

Eva-Charlotte Stenset er ekstremt utålmodig, av den sorten som har spist opp alle sjokoladene i adventskalenderen sin allerede den 11. desember. Frøken Fort Ferdig orker ikke å vente. Hun er effektiv og kjapp i svingene.

Kommer hun for eksempel på den fabelaktige ideen at det kunne bli veldig fint i stua hvis man malte den ene veggen, ja, så skal den veggen males. Og den skal males NÅ!

På den annen side:
– Jeg er en stor livsnyter!
I dét ligger at hun elsker parkliv på solfylte dager, laffe latte, badestrender og gode middager med venner og vin. Litt vin!


Hun elsker sommeren og kan bli sitrende glad innvendig av veldig små ting.
– Kanskje? humrer hun.

Kanskje er det den store begeistringen over de bittesmå gledene i livet, som er det viktigste hun har tilført Christopher i forholdet deres. For Eva-Charlotte kan fryde seg over en god prat med folk bak en disk, over at sola skinner i hovedstaden når hun er på vei til jobb eller over å plukke en bukett markblomster.

– Det er ikke tull. Det behøver ikke å være action eller å skje noe hele tiden. Jordbær på strå er fantastisk!
– Og det beste han har tilført deg?
– Hm. Jo, han jobber med å lære meg å senke skuldrene og være litt mer avslappet. Jeg er sånn som er nøye med tellekanter, ikke sant!

Begge liker å reise. Liker det veldig godt, og de deler allerede mange minner fra eksotiske steder på kloden. Når man ferierer sammen med en av landets beste kitere, sier det seg selv at amatøren også må ta noen utfordringer.

– Jeg trodde faktisk at jeg likte å prøve nye ting bedre enn jeg gjør når jeg prøver, sier Eva-Charlotte.
Ikke alle forsøk har vært like vellykkede, for å si det sånn. Bølgeskrekk er resultatet av det overdrevne pågangsmotet hennes. Eller var det overmot?

Hun skjønte i hvert fall ikke verken sitt eget beste eller sin egen begrensning. prøvde å advare. Bølgene var for store ... Den ene fulgte den andre, trakk henne under, skylte henne videre, slo henne ut. Følelsen av å være i en trommel og ikke få puste var panisk.
– Jeg var ikke klar over kraften, sier Eva-Charlotte med stille stemme.

Det som skal komme

Eva-Charlotte Stenset vil videre! Alltid videre. Dét sa hun i 2007, og dét gjelder fortsatt.

– Jeg liker prosjekter, og jeg elsker å se framover.
– Hvor er du om fem år?

Hun gapskratter, lenge, og kaster det lange rette håret mot himmelen. Men hun trenger ikke å tenke seg lenge om.
– Gift og gravid med nummer to!

– Er det noe du bare må få gjort før det er for sent?
– Hoppe av verden en stund. Dra på seiltur i noen måneder, for eksempel.

I år hopper hun av verden en kort stund i forbindelse med jula. Kanskje kommer stemningen sigende midt under førjulskonserten i Mjøndalen kirke lille julaften.
Og så er det bare å nyte livet...

Kommentarer til denne saken