Bussterminal resirkuleres

Av
Artikkelen er over 16 år gammel

Med hundrevis av hestekrefter og en knallsterk hydraulikk går «The Crusher» til verks. Den gamle bussterminalen på Strømsø må motvillig gi tapt.

DEL

Daglig frakter mannskapene fra entreprenøren Albert Kr. Hæhre AS 15 tonn jern ut fra den gamle bussterminalen. Det kjente landemerket på Strømsø forsvinner bit for bit. Når julefreden senker seg skal alt være borte.
- Hele bussterminalen blir i praksis resirkulert. Forretningene er tatt ned stykkevis og delt, og nå jobber vi med de store betongkonstruksjonene, forteller anleggsleder Erling Ekeren.
Dette blir som søppelsortering i en klassisk husholdning, bare i et voldsomt format. Alt gjenvinnes: treverk, tegl, jern og restavfall. Bare betongen blir igjen i tusen biter på bakken.

Betongtygger

Rosinen i pølsa er utvilsomt monsteret «The Crusher» - som den kalles. Man må ha skikkelig redskap når de voldsomme og godt armerte konstruksjonene skal, ned enten de vil eller ikke.
«The Crusher», eller betongtyggeren som anleggsgutta sier, er imponerende effektiv.
- Dette er et spesialredskap som er festet på en 50 tonn tung gravemaskin. Selve tannkjeften som tygger seg gjennom betongen er hydraulisk drevet og veier i seg selv over fem tonn. Den tygger seg gjennom 90 centimeter betong og armeringsjern i et jafs, sier formann Stein Ivar Lillås.
Monsteret tøyles med kirurgisk presisjon av sjåføren Rune Gjevre. Lillås assisterer med sin jernsaks. Også den på en anleggsmaskin, og saksen må for all del heller ikke sammenlignes med et vanlig kjøkkenredskap. Her er det dimensjoner over sakene og alt lukter diesel og olje.
Betongen blir knust av «The Crusher», og en magnet sveiper over området og trekker til seg alt armeringsjern som faller ned. Magneten kan løfte 12 tonn under ideelle forhold!

Ny drakt

Når saksen, magneten, «The Crusher» og gutta på anlegget er ferdig ved juletider, skal arbeidet begynne med oppbyggingen. Den gamle bussterminalen skal bli ny.
Det er NSB Eiendom som skal gjøre ansiktsløftningen på denne siden av brua. Ny bussterminal skal se dagens lys, sammen med forretningslokaler og boliger.

Artikkeltags