Gå til sidens hovedinnhold

Drammens Tidende-kake til Anne Lise Ulvin

Artikkelen er over 11 år gammel

Anne Lise Ulvin (71) har det ekstra travelt i desember, for at også de svakeste skal ha julemat på bordet i dag.

Drammen: En helt vanlig førjulsdag i desember. 71 år gamle Anne Lise Ulvin har fylt bagasjerommet i bilen sin med matposer fra Blå Kors.

– Middager, pålegg, frukt, brus og juleknask. Det er litt ekstra i posene nå før jul. Jula er veldig vanskelig for mange, så da betyr det ekstra mye, forteller hun.

Maten frakter hun til dem som er så ute og kjøre, at de til og med faller utenfor de ordinære mattilbudene fra steder som Blå Kors og Frelsesarmeen.

Varmt menneske

Den pensjonerte psykiatriske sykepleieren, som har 30 år bak seg som ansatt på Blå Kors, har hele livet brukt all sin fritid på å hjelpe andre. En ekstra forkjærlighet har hun for rusmisbrukerne som ikke får hjelp andre steder.

Derfor syns datteren Vivi Ulvin det var på tide at moren ble hedret med en av Drammens Tidendes kaker. En plan ble lagt, slik at kaken kunne komme som en overraskelse.

– Næmmen, Vivimor. Jeg mister både munn og mæle, jeg nå. Er det sant? Jeg som trodde jeg skulle i barnehagen med deg! utbryter Anne Lise, da avisa ringer på døra.

– Mamma er et spesielt varmt menneske som har holdt på sånn så lenge jeg kan huske. Hun har alltid lært oss at alle mennesker er like mye verdt, forteller datteren Vivi.

Hjemme i Drammen har 71-åringen en ekstra fryseboks der hun samler opp mat, samt et lager med klær, møbler og gardiner, slik at hun alltid kan rykke ut til nye som trenger det.

Skumle adresser

Anne Lise selv syns ikke det er så mye å snakke om.

– Jeg syns ikke jeg gjør all verdens. Det er fantastisk å få kjenne så mange av dem som er ute og har det fælt. Og føle at jeg betyr noe for dem, sier hun.

Hun kjenner hele Drammens rusmiljø og alle kjenner Anne Lise. Alle har nummeret hennes og veit de kan ringe hvis det er krise. Hun ringer rundt og spør hva folk trenger og planlegger utdelingsrundene sine. Går det lang tid uten at hun får kontakt med noen, reiser hun ut for å finne ut om alt står bra til.

– Hun oppsøker de skumleste adresser. Jeg skjønner ikke at hun tør, sier datteren.

– Jeg har aldri hatt noen grunn til å være redd. Og jeg veit at gutta hadde stilt opp, om jeg skulle komme i en knipe. Det er mange som sier at de passer på meg når jeg er byen, forteller Anne Lise.

LES OGSÅ: Innspill: Jeg gikk tom for kaker

Julefred

Kakevinneren sier hun får så mye tilbake fra de hun hjelper, bare ved å se at det nytter.

En av de beste minnene er fra da hun for tre år siden var gjennom en kreftoperasjon. Da hun ble trillet ut av operasjonssalen, sto det en blomsterbukett på nattbordet. Tre menn hadde vært innom, forklart at de var rusmisbrukere og venner av Anne Lise.

– Tenk at de hadde tenkt på meg, selv om de har så mange problemer selv. Det er fantastisk, sier hun.

En travel desember med utdeling av mat, samt utallige invitasjoner til julesamlinger på steder som Blå Kors, Kirkens Bymisjon, Frelsesarmeen og De Norske Lenker er nå forbi. I dag skal Anne Lise puste ut og kun konsentrere seg om å være mor, bestemor og oldemor.

– Det er så hyggelig å kunne ha alle sine hos seg på julaften, sier 71-åringen, som ikke har noen planer om en roligere pensjonisttilværelse med det første.

Andre kake-vinnere:

1.desember: Kake til vaffeldronning

2.desember: Kake til gledesspredere

3.desember: Kake til Nor 92-trenerne

4.desember: Elever er vaktmestre

5.desember: Sprer glede i blokken

7.desember: Marit Agdestein Gran er hele skolens mamma

8. desember: Travle vaffelstekere i Nedre Eiker

9. desember: Kake for korpsinnsats

10: desember: Frivillig vinner I Hurum

11.desember: Trond Bardalen hjelper skatere i Nøstedhallen

12: desember: Barna ga kake til Skiold-gutta

14: desember: På lag i skolekampen i Svelvik

15: desember: Solveig og Bjørn Opsahl holder nærmiljøet rent

16: desember: Lene Stenberg er familiens engel

17: desember: Ove Tuft er en ekte “hestepappa”

18: desember: Jane Lankhof holder ungdomsklubben levende

19: desember: Fikk kake etter byggkaos

21: desember: Kake til populær fotballtrener

22: desember: Gleder de gamle på Kryllingheimen

23: desember: Takker naboen for livet

Kommentarer til denne saken