Gå til sidens hovedinnhold

En epoke er over

Artikkelen er over 21 år gammel

En bragd, skriver Gro Harlem Brundtland om Leif Haraldseths meritter som LO-leder. Mandag skal fylkesmannen rydde de siste restene på sitt kontor. Deretter skal han hver dag hente sitt åtte måneder gamle barnebarn i barnehagen. En epoke over.

Det er gått 52 år siden han begynte i NSB. Ringen er bokstavelig talt sluttet. Fra sitt kontor på Statens Hus kan han se bort dit han som nervøs 18-åring banket på døra for første gang, for å begynne som bud ved NSB.

Bemerkelsesverdig

Etter Jernbaneskolen begynte en bemerkelsesverdig karriere i fagbevegelsen. Han ble distriktssekretær i LO i 1965, LO-sekretær i 1969 og nestformann i LO i 1977. Der tjente han både under Tor Aspengren og senere Tor Halvorsen. Han ble kommunalminister i Gro Harlem Brundtlands regjering i 1986, men satt bare i få måneder ut i 1987 fordi daværende LO-leder Tor Halvorsen ble alvorlig syk. Det førte til at Haraldseth måtte søke avskjed i nåde fra regjeringen. Som LO-leder i 1988 skrev han politisk historie.

Politisk historie

Norge hadde nemlig hatt et rekordstort lønnsoppgjør i 1987 med en lønnsvekst på 9,2 prosent. Kravene foran 1988-oppgjøret var minst like store. Flere fagforbund hadde varslet krav på ti prosent lønnsvekst og mer. Økonomien var overopphetet, og myndighetene hadde mistet kontrollen over inflasjonen. Inflasjonen i 1987 hadde vært på 9,7 prosent, og til tross for et rekordoppgjør var altså kjøpekraften svekket.
Det var på dette tidspunktet at det inntektspolitiske samarbeidet ble skapt. Statsminister Gro Harlem Brundtland, LO-leder Leif Haraldseth og daværende leder for arbeidsgiverforeningen, Egil Myklebust, måtte finne en vei ut av pengegalloppen. Kravene fra de enkelte fagforbund var altså skyhøye, og mange trodde ikke sine egne ører da Leif Haraldseth fremsatte LOs krav: En krone for alle, samt en avtalefestet pensjonsordning.

Enkelt krav

Kravet var så enkelt at alle kunne forstå det. Haraldseth argumenterte med at det er ikke det du får i lønningsposen som betyr noe, det er hvor mye du kan få kjøpt - altså kjøpekraften. Samarbeidet mellom LO, regjeringen og daværende NAF reddet norsk økonomi. I løpet av få måneder sank inflasjonen fra ti til fem prosent. Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland har inngående skildret dette lønnsoppgjøret, og ikke minst forberedelsene til det. Det er i denne sammenheng hun karakteriserer Leif Haraldseths innsats som en «bragd», og alle som kjenner Gro vet at det er et ord hun meget, meget sjelden bruker.

Yndlingspolitiker

Ikke rart er det kanskje derfor at Leif Haraldseth selv betrakter Gro som sin yndlingspolitiker, et forbilde:
- Jeg kjenner ikke noen som ble veldig gode venner med Gro. Også vårt forhold var platonisk. Likevel lærte jeg henne å kjenne på et vis, og jeg har meget stor respekt for henne, sier Leif Haraldseth.
Ett år etter dette epokegjørende lønnsoppgjøret ble Leif Haraldseth fylkesmann i Buskerud. Han hadde ikke tenkt så mye over at embedet ble ledig, men så var det slik at han fikk et lite vink om at han burde søke. Søknaden ble båret med bud fra Youngstorget til regjeringskvartalet få minutter før fristens utløp. I 1989 etterfulgte han Ragnar Christiansen som fylkesmann i Buskerud.
Når Leif Haraldseth tar et tilbakeblikk over disse årene, er det to ting han husker med særlig glede: Det faktum at Statens Hus ble reist i hans funksjonstid, samt den kontakten han har hatt rundt i fylket. Det siste først:
- Jeg har hatt stor glede av samarbeidet med ordførerne rundt omkring. Jeg har alltid understreket at jeg ikke har villet være en fylkesmann for Drammen, men for hele Buskerud. Og jeg har fått mange gode venner rundt omkring i fylket.
- Jeg er også stolt av å ha fått til Statens Hus, et arbeid som begynte tidlig i min funksjonstid. Fylkesmannen hadde kontorer flere steder i byen, og det var sannelig ikke mye rasjonelt, sier fylkesmann Leif Haraldseth.
Og hva nå, da. Hva venter ham nå?
- Jeg blir ikke arbeidsledig, nei. Jeg har et stort hus og en stor hage å passe. Dessuten er jeg blitt bestefar. Så nå blir det å hente den åtte måneder gamle kroppen i barnehagen hver dag. Det gleder jeg meg veldig til, sier Haraldseth som fyller 70 år 30. november.

Kommentarer til denne saken