Filminnspilling i Drammen

LAGER DOKUMENTAR. Fotograf Caroline Woie (f.v.), regissør Sondre Bjørgum og lydmann Joachim Sandvik filmet scener til dokumentaren om Geirr Tveitt i Drammen i går. foto: nils j. maudal

LAGER DOKUMENTAR. Fotograf Caroline Woie (f.v.), regissør Sondre Bjørgum og lydmann Joachim Sandvik filmet scener til dokumentaren om Geirr Tveitt i Drammen i går. foto: nils j. maudal

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

En av norges mest markante komponister, Geirr Tveitt, trødde sine barnesko i Drammen. Nå lages det dokumentar om den fargerike musikeren.

DEL

Neste år er det 100 år siden komponisten Geirr Tveitt ble født, noe som vil bli markert både nasjonalt og internasjonalt. I denne forbindelse jobbes det nå med å lage en dokumentarfilm om mannen som var Norges mest markante og produktive komponist på 1900-tallet.
Oppvokst i Drammen. Tveitt bodde i Drammen fra han var fire til han var 13 år, mens faren hans var lærer ved Danvik kristelige ungdomsskole. Dette er grunnen til at filmteamet var i Drammen i går, for å gjøre opptak.
Regissør Sondre Bjørgum mener det er viktig at folk får bedre innsikt i arbeidet til denne store komponisten, som det aldri er blitt laget dokumentar om tidligere.
Etter opptakene i Drammen, drar filmteamet direkte til Leipzig, hvor Tveitt studerte. Videre setter de kursen mot Marokko og konsert med dromedarer.
– Tveitt var svært inspirert av norske folketoner, og beduinenes sang i ørkenen ved Marrakech minte han mye om hjemlige toner, sier regissøren.
I Marrakech skal filmteamet gjøre som Tveitt; spenne fast et piano mellom to dromedarer og gjennomføre en konsert på dette viset.
– Dette viser at han var en svært fargerik person, sier den engasjerte regissøren.

musikalsk begivenhet. Den røde tråden i dokumentaren om Tveitt er hans første store verk, balletten "Baldurs Draumar", som ble fremført i Oslo i 1938 og betraktet som den viktigste musikalske begivenheten i Oslo det året.
Verket ble sendt videre til London, hvor det forsvant på mystisk vis. Filmteamet har derfor stått bak en etterforskning i rene detektivstil for å finne tilbake til dette verket. Resultatet kan du se i dokumentaren som vil bli vist på NRK i mai neste år.
Ingvill Drægni


Artikkeltags