Gir bort unik boksamling

SAMLET BØKER. Hans Johansen samlet bøker hele sitt liv. Her er han i biblioteket i Halvorstua et par år før han døde. FOTO: THOR-EGIL TJUGUM

SAMLET BØKER. Hans Johansen samlet bøker hele sitt liv. Her er han i biblioteket i Halvorstua et par år før han døde. FOTO: THOR-EGIL TJUGUM

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

For å redusere flyttelasset vil Drammen bibliotek kvitte seg med en historisk samling med 9000 gamle bøker og hefter.

DEL

-Vi har rett og slett ikke plass til disse bøkene i våre nye lokaler på Papirbredden. Men jeg tror vi har funnet en god løsning slik at bøkene fortsatt blir tatt vare på, sier biblioteksjef Sølvi Tellefsen.

TESTAMENTERTE. Dette dreier seg om Hans Johansens boksamling som han testamenterte til Drammen folkebibliotek ved sin død i 1983. Samlingen omfatter ca. 9000 gamle bøker, hefter, brosjyrer og dokumenter. Det er mest politisk litteratur og stoff om arbeiderbevegelsen. Dette var Amagda og Hans Johansens hjemmebibliotek. Hele denne store boksamlingen ble overført til Drammen biblioteket for 23 år siden og har siden stått i et eget rom der.

EIKER ARKIV. -Dette er bøker for forskere og spesielt interesserte. Svært få mennesker har sett denne boksamlingen den tiden vi har hatt den, sier seksjonsleder Annikken Sigholt. Hun opplyser at Hans Johansens boksamling om kort tid vil bli flyttet til Eiker Arkiv som holder til på tidligere Solberg Spinderi i Solbergelva. De har tidligere overtatt en annen stor samling i Drammen, nemlig Finn Pettersens samling av 5000 bøker, 750 plater pluss politiske plakater, radioopptak og fotografier.

ARVINGENE ER ENIG. -Som arvinger har vi ikke motsatt oss at boksamlingen flyttes, men vi håper at bøkene fortsatt vil være tilgjengelig for almenheten, sier Eldbjørg Johansen til Drammens Tidende. Hans Johansen var hennes bestefar. Hun opplyser at samlingen ble katalogisert av biblioteket og at det fins en trykt oversikt over alle bøker og skrifter.

FORFATTER OG POLITIKER. I våre dager er det nesten bare eldre folk som har hørt om Hans Johansen. Men en gang i tiden var han en kjent mann i Drammensdistriktet. Han var forfatter, politiker og radiokåsør. Hans Johansen var en av arbeiderbevegelsens og fagforeningenes forkjempere. Han arbeidet på jernbaneverkstedet og jernbanen i 41 år og ble innvalgt på Stortinget i de harde 20-årene. Han skrev 11 bøker der man blant annet kan lese om da han begynte å arbeide på Evjensaga som 5-åring. Han samlet bøker helt til han døde 97 år gammel.

Artikkeltags