Gå til sidens hovedinnhold

Lappemat av julegrøten

Artikkelen er over 11 år gammel

Takkesteking er praktisk, enkelt og gir godt resultat – bare spør generasjoner av husmødre som har gått foran.

Et år er snart omme, og Tom Victors kokkeskole for 2009 nærmer seg slutten. I løpet av året har jeg presentert over 50 grunnleggende teknikker, alt fra koking og partering til sufflering og kjevling.

Kokkeskolens siste rett blir selve eksamen, og da har jeg valgt noe som står mitt hjerte nær, nemlig takkesteking. En takke er rett og slett en stor elektrisk stekeplate. Men noe sier meg at takkene er av usedvanlig god kvalitet, i hvert fall må min være det.

Jeg fikk takka for tre år siden av min mor, før det hadde både min farmor og oldemor hatt den. På denne takka ble det stekt fiskekaker i familiens fiskebutikk på 60-tallet. Så takka mi, den får du aldri.

I det siste har jeg faktisk sett takker i butikkene igjen, så kanskje det er en aldri så liten takketrend på gang der ute?

Min mors flatbrød

I teorien kan alt stekes på takke, men det vanligste er flatbrød, lefser, lapper, sveler og pannekaker – en rekke tradisjonelle bakverk jeg er veldig glad i. Det beste med takka er at du kan lage utrolig store ting på den.

Min mors flatbrød dekket hele plata, og ble lagt sirlig ned i en spesialdesignet skuff under bordet. Dette håndverket av noen flatbrød ble derpå spist med andakt.

Å steke på takke har vært veldig alminnelig i Norge opp igjennom tidene. Derfor finnes det mange ulike takkevarianter og oppskrifter rundt om i landet.

Her kan det være nyttig å oppsøke gamle, koselige kokebøker laget av flittige husmødre, men det finnes en del oppskrifter på nettet også.

Barndomsminner

Ukas rett er basert på et barndomsminne, rislappene som mamma ofte lagde. Der fikk man brukt opp grøtrestene fra jul, samtidig som restemåltidet ble en liten fest i seg selv.

Rislappene er superenkle å lage, bare husk å steke dem på middels varme, ellers svir de seg lett. Bær som tilbehør er ekstra stas, og servert varmt er dette juledessert nummer én.

Hvis du ikke har en takke, eller er tvilende til investeringen, kan du selvfølgelig bruke en alminnelig stekepanne.

Oppskrift

Rislapper med syltede kirsebær

Ingredienser
2 dl sukker
2 ss vann
1/2 vaniljestang
3 kanelstenger
5 dl frosne, hele kirsebær

2 egg
2 dl melk
5 ss smeltet smør
190 g mel
1/2 ts salt
2 ss sukker
4 ts bakepulver
1-2 dl ferdig kokt risgrøt.

Framgangsmåte
Vi starter med kirsebærene: Kok opp sukker, vann og krydderier, legg i bærene og trekk til side.

Til røren pisker vi sammen risgrøt, melk, egg, smør og mel, og rører inn sukker, salt og bakepulver. Stek omgående på takke. Legg på små skjeer med røren, og stek lappene gylne på begge sider. Serveres rykende ferske som dessert, mellommåltid eller lunsj.

Kommentarer til denne saken