Mange betaler for pen grav

tilgjengelige for spørsmål. - Mange tror de må plante blomster på graven, 	 men det er fullt mulig å plante gress helt inn til steinen. Det er enklere å holde ved like, forteller Stig Indregård, driftsleder for Drammens kirkegårder (i midten). Anleggsgartner Hilde 	 Fuglesang og kirkeverge Ivar Nygård (t.h.) minner om at kirkegårdsansatte er tilgjengelige for spørsmål om gravstell. foto: lisa selin

tilgjengelige for spørsmål. - Mange tror de må plante blomster på graven, men det er fullt mulig å plante gress helt inn til steinen. Det er enklere å holde ved like, forteller Stig Indregård, driftsleder for Drammens kirkegårder (i midten). Anleggsgartner Hilde Fuglesang og kirkeverge Ivar Nygård (t.h.) minner om at kirkegårdsansatte er tilgjengelige for spørsmål om gravstell. foto: lisa selin

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Stadig flere betaler seg ut av å stelle graven til sine nærmeste selv.

DEL

Drammen: - Det er viktig at festere besøker graven sin. Den kan ha endret seg en del siden i høst, sier Stig Indregård, driftsleder ved Drammens kirkegårder.

Minnesteiner står skrått og ustøtt i nytina jord. Blomsterbed er overfylt av vissent løv og kvist. Det har vært en lang og hard vinter som har satt sitt tydelige preg på Bragernes kirkegård.

Kirkegårdsansatte er allerede i gang med å rydde og stelle kirkegården for våren. Gresset skal rakes, veiene mellom de om lag 9000 gravene skal ryddes, og gress, trær og busker skal klippes og vannes.

Ivar Nygård, kirkeverge i Drammen, mener de etterlatte også må være seg sitt ansvar bevisst.

- Den enkelte grav med minnestein, bed og eventuelt innramming er festers eget ansvar. Gravsteiner må etterses, og blomsterbed og grav må ryddes og stelles.

- Dette er en viktig del av vår kultur som handler om respekt for tidligere slekter og for våre avdøde, understreker han.

Sommerstell

Stadig flere etterlatte inngår nå avtaler om såkalt sommerstell av sitt gravsted. En avtale som går ut på at kirkegårdsansatte sørger for at graven vannes og at det er det er blomster i bedene.

For de som ikke har tid, mulighet eller anledning til å stelle gravene til sine nærmeste selv er dette en fin løsning,

- Flere og flere ønsker dette. De kjøper seg ut av det, enten fordi de er gamle selv og ikke har anledning til å stelle graven, eller fordi de bor langt unna gravstedet eller har dårlig tid, informerer Nygård.

Mange klager

Hvert år mottar likevel kirken klager fra pårørende. Andre etterlatte som ivaretar egne forpliktelser, men som synes det er trist at det er ustelt og rotete på graven ved siden av.

- Det er en god del ustelte graver. Folk flytter mer på seg enn før, og så tror jeg den yngre generasjon ikke er like flinke til å passe gravene sine som de gamle, sier anleggsgartner Hilde Fuglesang.

Kirkeverge Ivar Nygård sier de kirkeansatte er avhengig av at folk tar ansvar. Enten ved å stelle graven selv eller ved å kjøpe kirkens tjenester.

- Det at det er pent hos deg betyr mye for helhetsinntrykket til kirkegården. Og ikke minst mye for de pårørende som går til sine graver ved siden av.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken