Øren-patrioter i byggeskikk-bok

<b>Drammens Jerusalem.</b> Frode Alm og Mary Sæther Alm stortrives i Øren Hageby. (Foto: Tore Shetelig).

<b>Drammens Jerusalem.</b> Frode Alm og Mary Sæther Alm stortrives i Øren Hageby. (Foto: Tore Shetelig).

Av
Artikkelen er over 20 år gammel

- Artig at bygget vi bor i er kommet med i en slik prestisjetung bok, sier Frode Alm. Han bor i Hotvetveien, i en opprinnelig kommunal bygård som ble satt opp i 1920. Nå blir gården trukket fram som ett av århundrets beste norske byggeprosjekter.

DEL

Arkitekt Johan-Ditlef Martens har på oppdrag av Norsk Arkitekturmuseum og Husbanken laget boken «Århundrets norske boligprosjekter 1900-2000». Boken presenterer 160 enkeltprosjekter som en spesielt gode funksjonelt og arkitektonisk.
For å komme med i utvalget, må også bygningene være representative for ulike perioder eller være kulturhistorisk epokegjørende.
Det handler sagt med enklere ord om god norsk byggeskikk - i klassen for kommunale boliger, når Øren Hageby brettes ut over to sider i boken, som dekker prosjekter over hele Norge.

Portaler

På folkemunne kalles anlegget «Jerusalem», trolig på grunn av portalene som går igjen på flere av bygningene, som en gjennomgående åpning som letter adgangen fra en side til den andre siden av bygningen.
I Øren Hageby ble det i 1920 satt opp hus med tilsammen 77 kommunale leiligheter. 80 år senere blomstrer nok en gang snøklokkene og krokusen i sørveggen hos mor og sønn Mary Sæther Alm og Frode Alm.

«Beste bydelen»

- Dette er uten tvil den beste bydelen i Drammen. Her har vi alt. Kort vei til sentrum, kort vei til marka, og småbarnsfamiliene har alt de trenger inne gangavstand: Barnehage, skole, og en lekeplass som kommunen moderniserte så sent som i fjor, sier Frode Alm.
Han er levende opptatt av byhistorie, og synes derfor det var ekstra morsomt at nettopp deres gård er avbildet i boken.
- Vi bor i en tidligere sykepleierleilighet. Hele gården var leiligheter for sykepleiere tidligere, med mindre størrelse på leilighetene enn i dag. Min svigerfar kjøpte i sin tid endeleiligheten vi bor i, og selv har jeg bodd her siden slutten av 1950-årene.

Vedlikeholdstrøbbel

- Og stortrives?
- Ja, vi kommer aldri til å flytte herfra, sier mor og sønn i kor. De er skikkelige Øren-patrioter, men har en bekymring: Vedlikeholdet. Kommunen eier hovedtyngden av leilighetene, bortsett fra de to endeleilighetene som er i privat eie.
- Kommunen vedlikeholder altfor dårlig. Murpussen flekker av i store lag og de gamle takrennene som måtte tas ned for over ett år siden ligger fortsatt og slenger på forsiden av huset. Dette trekker ned helhetsinntrykket, sier Mary Sæther Alm.

Artikkeltags