Gå til sidens hovedinnhold

Planene om varmesentral på Brakerøya tilbake på skinner

Artikkelen er over 11 år gammel

Striden om trekanttomta på Brakerøya er løst. Dermed er planene om varmesentral tilbake på skinner og 15 millioner trolig spart.

DRAMMEN: Drammen Fjernvarme har lenge planlagt ny varmesentral på den kommunalt eide trekanttomta mellom ABB og Fjordparken på Brakerøya.

Med sjøvann hentet fra 40 meters dybde skal varmesentralen produsere energi tilsvarende behovet til 3000 familieboliger.

LES OGSÅ: Vil varme byen med sjøvann

Forsinket

Byggearbeidene skulle vært i gang allerede, men er forsinket på grunn av uenighet mellom kommunen og ABB. Kommunen eier tomta, men ABB har rettigheter til tomta og eier atkomsten.

Kommunen har derfor måttet forhandle med ABB før de selger. Samtidig skyldte kommunen ABB penger for erverv av Fjordparken.

Kommunen ervervet 11 mål til Fjordparken allerede i 1992, men har ennå ikke gjort opp for seg, og dette ble gjort til en del av forhandlingene. Forsinkelsene har skapt problemer for Drammen fjernvarme.

Det nye varmeanlegget må være klart til fyringssesongen 2010/2011, og for å klare det trengte de egentlig tomta fra 1. september i år. Fjernvarmeselskapet har fryktet at de måtte ty til provisoriske løsninger til 15 millioner kroner, for de er nødt til å øke kapasiteten fra neste vinter.

Løsning

Nå ser det ut til at fjernvarmeselskapet slipper ekstrakostnadene. ABB tok i november initiativ til et møte, og nå er partene blitt enige om en avtale hvor kommunen betaler 12,6 millioner i erstatning for Fjordparken og for atkomstareal. Trekanttomta selges for 6,65 millioner til fjernvarmeselskapet, slik at kommunen må ut med knappe seks millioner.

– Det er veldig bra at det ble løst. Enigheten mellom kommunen og ABB er en miljøjulegave til Drammens befolkning, sier prosjektleder for varmesentralen, Dag Kleivan.

– Dere trengte tomten til 1. september i år for å unngå ekstrakostnader. Er dette raskt nok?

– Vi er klare så snart vi får rammetillatelse og igangsettingstillatelse. Det blir et veldig race. Vi er på overtid, men vi tror vi skal klare det hvis vi får rammetillatelsene og igangsettingstillatelsene raskt, sier Kleivan optimistisk.

Fornøyd

Kommunen håper de skal kunne gi klarsignal for byggestart på nyåret.

– Dette prioriterer vi. Vi håper å det skal komme opp 26. januar eller 9. februar, sier byutviklingsdirektør Arild Eek. Han er svært fornøyd med at de har funnet en løsning, og det er ABB også.

– Dette er bra for alle parter, sier direktør i ABB eiendom, Knut Hogsnes.

Kommentarer til denne saken