Gå til sidens hovedinnhold

Rydder fram historisk allé

Artikkelen er over 13 år gammel

På dugnad rydder de fram en gammel og glemt allé ved en av byens minste kjente attraksjoner.

-Vi prioriterer å hjelpe barn og ungdom og har et spesielt forhold til Frydenhaug skole etter at vi har gitt dem pengebidrag i flere år. Men dette er første gang vi gir dem praktisk hjelp, sier Hans Haveråen til Drammens Tidende. Sammen med fire andre godt voksne karer fra Kiwanis på Konnerud var han i går i gang med en dugnadsjobb i hagen på Frydenhaug skole.

PRAKTHUS. Frydenhaug gård er et 200 år gammelt prakthus som er lite kjent blant drammenserne. Innredningen er i stor grad beholdt i de høyloftede stuene med malte tapeter, lysekroner og vakre kaminer.
Inntil 1974 var dette bolighus, siden har Frydenhaug skole for elever med funksjonsnedsettelser holdt til her. I år har skolen 71 elever fra drammensregionen. Tidligere var hele den romslige hagen omkranset av en allé med svære lindetrær. Både hagen og alleen er blitt beskåret, blant annet av veibygging. Restene av alleen var gjengrodd da dugnadsgjengen fra Konnerud startet arbeidet.

GJENGRODD. -Det var rene jungelen. Alleen var nærmest ufremkommelig med masse svære greiner på kryss og tvers. Vi skal i hvert fall sørge for at det blir mulig å spasere her, sier Magne Uv mens han klipper ned enda en grein.
-Vi gjøre jo dette for å bedre forholdene for skolens elever. Skolens utemiljø blir litt bedre når alleen blir ryddet. Dessuten bør jo en slik gammel naturattraksjon bli bevart og tatt vare på, sier Finn Berg mens han trekker av gårde med en ny bunt greiner. Når trærne i alleen ble plantet er usikkert, men trolig skjedde det i 1890-årene.

SANSEHAGE. Til langt opp på 1950-tallet gikk det en allé rundt hele hagen på Frydenhaug gård. Nå eksisterer bare ca. 100 meter av alleen og det er denne biten som nå er ryddet.
-Tidligere har vi brukt alleen til fysisk trening av elevene, men i de siste har den vært for gjengrodd. Derfor er vi veldig glade for denne hjelpen fra Kiwanis, sier undervisningsinspektør Turid Fløystad til Drammens Tidende.
-Vi har planer om å opparbeide en sansehage i denne delen av hagen, med blomster og bærbusker. Meningen er også å kjøre på sand slik at det blir mulig å kjøre rullestol i alleen. Og Statens vegvesen har lovet å plante nye trær slik at alleen kan forlenges, når de er ferdig med det nye Bangeløkka-krysset.

Kommentarer til denne saken