Trygg i hagen

SIKKER LEK: Maja Reidel morer seg i lekestativ, trygt plassert bak metallsprinkler så hun ikke faller ned.

SIKKER LEK: Maja Reidel morer seg i lekestativ, trygt plassert bak metallsprinkler så hun ikke faller ned.

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Sommer er tid for lek i hagen. Men sørg for at sikkerheten er ivaretatt.

DEL

Ferietid betyr late dager hjemme i din egen hage. Eller late sa du? For at du skal kunne hygge deg i solstolen, må også barnas hagemøblement være på plass.

Lekestativ finnes i alle farger og fasonger, fra vippedrage til klatretog. Men uansett om du kjøper fargerikt klatrestativ til flere tusen kroner, eller velger å henge opp et tau og en plankebit som huske, kan det være lurt å tenke på om sikkerheten er god nok.
– Det finnes nok av eksempler på at barn har omkommet på grunn av lekeapparater som ikke har vært sikre nok. For eksempel ved at apparatet ikke har tålt belastningen og falt sammen, eller ved at barnet har hektet fast hette eller liknende og blitt kvalt, advarer daglig leder i Lek & Sikkerhet, Thomas Bildsten.

Sikkerhetstiltak

Offentlige lekeplasser må rette seg etter sikkerhetsinstruksene i "Forskrift om sikkerhet ved lekeplassutstyr". Men selv om disse forskriftene ikke gjelder hjemme i din egen hage, har du ansvar for dine egne barn. Å ta visse forhåndsregler kan vise seg verdifullt i lengden.
– Pass på at lekestativet står stødig, og at det ikke er noe å henge seg opp i, anbefaler Bildsten.

– Sørg også for at underlaget ikke er for hardt. Selv om man i utgangspunktet har sørget for mykt underlag, kan det lett bli sparket bort eller tråkket ned, så sørg for etterfylling, råder han. De fleste skader skjer ved fallulykker, og et godt underlag er derfor et viktig virkemiddel for å unngå skader. Gress fungerer fint under lekeapparater med lav fallhøyde, under større apparater kan det være verdt å investere i bark, støtsand eller støtabsorberende matter. Et annet punkt å kontrollere, særlig hvis huskestativet har stått oppe siden du selv var barn, er råte. Hvis stolpen gir etter når du stikker i den med en skrutrekker, er det på tide å skifte. Sjekk også bolter og beslag. Og selv om hagen er liten - ikke sett huskestativet slik at man faller rett på verandakanten om man skulle falle av.

Lite kunnskap

Mange bor i borettslag med felles lekeplasser, og Bildsten anbefaler å holde et øye med at sikkerheten er godt nok ivaretatt også der.
– Forskriftene for sikkerhet på lekeplasser ble innført for over ti år siden, men det sies at det fremdeles er 5000 farlige lekeplasser i Norge - og det er et forsiktig anslag, sier han.
– Kunnskapen om hvilke regler som gjelder er alt for dårlig i mange velforeninger, samtykker daglig leder i Kreative Lekeplasser, Vidar Jenssen.
– Folk reagerer med vantro når de får vite hvor mange og detaljerte krav som stilles til en lekeplass. Og summen som settes av til lekeplasser er ofte altfor liten. Bare et vippedyr koster i dag 4000-6000. Det koster å etterleve alle sikkerhetskrav og regler, sier han, og anbefaler dem som bor i boligfelt å stille krav til at lekeplassene er i orden. Så får du selv vurdere om et vippedyr til 6000 er en pris verdt å betale for å nyte sommersola i fluktstolen.

Artikkeltags