Gå til sidens hovedinnhold

Velgere forsøkt kjøpt

Artikkelen er over 14 år gammel

Så skitten ble årets valgkamp at personer i rusmiljøet fikk tilbud om en femtilapp for å stemme Arbeiderpartiet.

Det skjedde mer knyttet til lokalvalgkampen i Drammen enn den menige velger hadde sjans til å få med seg:

* Drammens Tidende kan i dag avsløre at velgere i byens rusmiljø er forsøkt kjøpt for å avgi forhåndsstemme til Ap.

* Andre er tilbudt gratis kebab ved enkelte av byens gatekjøkken for å gjøre det samme.

* Enkeltpolitikere har drevet en mer aktiv valgkamp enn noensinne for å sikre seg personstemmer.

* Virksomheten med kjøp av stemmer rammes av paragraf 105 i straffeloven - og straffes med fengsel eller bøter.

TILBUD. Else Marie Romset var i bakgården til Kirkens Bymisjons "Møtestedet" da hun tok imot tilbudet.

-Dette strider mot alt jeg er opplært til. Norge skal være et fritt demokrati, men jeg trengte de 50 kronene jeg fikk for å stemme, sier hun.

STEMTE FRP. Hun fikk torsdag 6. september utdelt en stemmeseddel for Arbeiderpartiet. Romset gikk den korte turen over gaten fra Kirkens Bymisjon til stemmelokalet i rådhuset.

Da hun gikk inn i avlukket, krøllet hun sammen den ferdig utfylte stemmeseddelen. På den så hun at det allerede var krysset av for en personstemme til bystyrepolitiker Yousuf Gilani (Ap).

-Jeg tok imot pengene, men stemte Frp, sier hun.

Drammens Tidende kjenner til at to personer har oppsøkt byens rusmiljø for å sikre stemmer til Ap. Dette skal ha foregått de siste dagene det var mulig å forhåndsstemme.

KAMPANJE. Yousuf Gilani kjenner ikke til denne formen for å kapre velgere. Han sier til Drammens Tidende at fiender har ført en svertekampanje mot ham under valgkampen, og han mener noen må ha plantet denne historien for å skade ham.

-Uten tvil. Det beste argumentet for dette er at jeg har fått omtrent like mange personlige stemmer ved hvert eneste valg. Dette er en svertekampanje man kan sammenholde med alt det andre som har foregått i denne valgkampen, sier han.
Han kan riktignok ikke utelukke at noen i kretsen rundt ham står bak forsøket på å kjøpe stemmer. Men Gilani understreker at han ikke har engasjert noen til å drive valgkamp for seg.

-Jeg har ikke hatt noen til å drive valgkamp for meg. Hva folk i miljøet har gjort er umulig for meg å vite, og noe som må stå for deres regning, sier Gilani.

UTNYTTES. Flere personer i miljøet som holder til ved Kirkens Bymisjon reagerer sterkt på det som er skjedd:

-Det styggeste er at man utnytter de svakeste i samfunnet. Å tilby en femtilapp er en hån mot folk. Men jeg vet likevel om mange som tok imot pengene, sier Bent Sandberg.

Han ble oppringt av en person som tidligere vanket i miljøet. Vedkommende tilbød Sandberg 50 kroner om han tok turen til rådhuset for å stemme på Ap. Sandberg nektet å ta imot tilbudet.

Hjørdis Nordahl ble ved to anledninger spurt om hun ville tjene 50 kroner. Over gaten fra rådhuset, like ved utestedet Buddy, fristet en ung mann med penger mot at hun forhåndsstemte på Arbeiderpartiet.

-Dette er så frekt, sier Nordahl - som heller ikke tok imot tilbudet.

-Dette er valgfusk, sier John Pedersen. Også han takket nei. Han ønsket ikke å bli avbildet i avisen.

Kommentarer til denne saken