Gå til sidens hovedinnhold

Aronsløypa: Det vil bli villere, våtere og varmere. Vi trenger de myrene vi har

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den lille kontroversielle myra øverst til høyre for Aronsløypa har de siste 10.000 år gjort jobben sin. Den har holdt igjen og forsinket atskillige regnskyll. Tidligere var ikke konsekvensene så store, men nå er området nedenfor bebygd og skadeomfanget blir større.

På 80-tallet brukte Drammen kommune og forsikringsselskaper et par millioner kroner på å sette i stand deler av Brøttet og hele Steinspranget etter regnskyll som tok med seg gata, innkjørsler, plener og ledninger. Disse gatene ligger nedstrøms Aronsløypa.

Utbygginger med harde flater hvor det tidligere var vegetasjon, skog, og en og annen myr, konsentrerer avrenningen i tid. Mindre regnvann holdes igjen og toppene i avrenningen blir større. Eksemplene på dette er mange etter hvert som åssiden på begge sidene av dalen vår blir utbygd. Som pensjonist husker jeg noen spesielle:

  • På 60 tallet forsvant store deler av Konnerudgata og området rundt Gamlebakken under et regnskyll.
  • I oktober 1987 jobbet ca. 100 mann og flere gravemaskiner en hel dag med å holde bekkeløp og inntak åpne under et meget kraftig regnskyll. Ved full innsats fra Ingeniørvesenets mannskap unngikk man skader fra regnværet, skadene kom senere på kvelden da springfloa oversvømte elvebreddene, jernbanestasjonen og Holmen.
  • I september 2012 gjorde den lokale stormen «Frida» store skader på et område som strakte seg fra Eikeren til Åmot. Verst var det i Mjøndalen og Krokstadelva med skader og utgravinger for 100-talls millioner. Vi fagfolk diskuterer enda om Frida ga oss 100 eller 150 mm regn på to timer.
  • Sist uke ble det store skader på kirkegården i Eggedal på grunn av et regnskyll.

Slike eksempler på regnskyll finnes over hele Østlandet, og det lange langtidsvarselet sier at det vil fortsette med villere, våtere og varmere.

Vi trenger alle de myrene vi har. Supplering med større ledninger og kunstige fordrøyningsanlegg vil gi dype innhogg på vann- og avløpsregninga.

Les også

Fylkesmannen krever omkamp: – Vil stanse utvidelse av Aronsløypa

Les også

Myrdebatten ved Aronsløypa: Slik kan det løses

Les også

Drammen Skisenter kan bli nødt til å finne en annen måte å øke snøproduksjonen sin på

Kommentarer til denne saken