Sprengkulda slipper ikke taket i NM-byen Gjøvik, men temperaturmålinger søndag morgen gir håp om langrennsstafettene kan avvikles som oppsatt.

NM-juryen på Gjøvik hadde møte klokken 8 søndag morgen. I forkant var det gjort temperaturmålinger der gradestokken viste minus 18,6 grader på det kaldeste punktet i løypa.

Grensen for å gjennomføre renn er minus 18 grader.

«Det er ventet at temperaturen stiger noe utover formiddagen, og juryen tar derfor nye målinger rett før klokken 10. Juryen vil da ha et nytt møte, og er optimistiske på at temperaturen i hele traseen da vil være over minus 18 grader slik regelverket krever», melder arrangøren.

Lørdag førte sprengkulda til avlysning på Vind skistadion. Da var det fellesstartene med skibytte som gikk fløyten for NM-arrangørene.

Har kortet ned traseen

Dermed er det håp om at NM-stafettene kan gå som oppsatt. Kvinnene har start klokken 11, mens start for mennene er satt til 13.30.

Ved siden av å korte ned traseen som skal brukes til 2,5 kilometer, er det også lagt opp til at samtlige tre etapper på NM-stafetten skal gås i klassisk stil.

Starttidspunktene for rennene er i tillegg skjøvet lenger ut på dagen enn opprinnelig planlagt i håp om at temperaturen har steget da.

Kvinnestafetten skal starte klokken 11, mens start for mennene er satt til 13.30.

Strindheim er regjerende mester på kvinnesiden, mens Lyn har samme status på herresiden.

Favoritter

Konnerud IL stiller i år med et knallsterkt lag, der ikke engang Kristine Stavås Skistad har fått innpass. Konkurrentene er tøffe, men målet er NM-gull for drammenserne.

– Jeg tror at på en skikkelig god dag for alle tre jentene så er vi med i en gullkamp, sa Konnerud-trener Lage Sofienlund til Drammens Tidende lørdag.

Sofienlund hadde et luksusproblem da han skulle ta ut årets stafettlag.

Maria Hartz Melling var utelukket fordi hun er i Livigno for å gå verdenscup. Dermed sto Sofienlund igjen med Margrethe Bergane, Tiril Liverud Knudsen, Mari Landro Svingheim og Kristine Stavås Skistad. Da falt valget på de tre førstnevnte.

– Det er det to grunner til. Det ene er at Mari er en veldig god fem kilometer klassiskløper og vi har veldig troen på at hun kan gå en god førsteetappe. Den andre delen er at Kristine et renn som kommer om en uke. Det er siste uttaksrenn før VM, og der er hun nødt til å prestere med tanke på VM, har Konnerud-treneren uttalt til Drammens Tidende.

– Holder ikke å gå ett bra distanserenn

Vurderingen er altså at det vil være en bedre oppladning for Stavås Skistad å dra hjem en dag tidligere etter tre konkurranser i NM og Falun siste uken.

Han er imidlertid klar på at det man ikke automatisk er inne på stafettlaget til Konnerud «bare» fordi man har et sprintgull og en god ti km i NM.

– Mari har gjort gode distanserenn over lang tid, og vi vet at hun er en god klassiskløper. Så er det åpenbart at Kristine er i kjempeform slik hun går nå, men det holder ikke å gå ett bra distanserenn for å gå seg inn på stafettlaget til Konnerud om dagen. Det er bare for Kristine å fortsette å gå gode distanserenn, så kommer hun til å gå stafetter for Konnerud, sa Sofienlund.