«I can't breathe» ble skrevet på en rekke plakater som preget fredagens demonstrasjon med 15.000 mennesker samlet i Oslo sentrum.

I tillegg til at det var George Floyds siste ord, er det trolig også noe av det siste mange pasienter som er rammet av Korona-viruset ytrer før lungene svikter og de kveles.

De siste månedene har de fleste av oss ofret både sosialt samvær og arbeidsfellesskap for å hindre spredningen av viruset. Mange har mistet jobben og virksomheter er gått konkurs. Venner har unngått å gifte seg og gå i begravelser.

Jeg har hatt forståelse for tilnærmingen, selv om jeg mener at inngrepene har vært for vidtrekkende. Men at flere tusen mennesker bør samles tettpakket i et opprop, der de roper ut og dråpesmittefaren øker drastisk, er utenfor min forstand.

Selv om retten til å demonstrere og den grunnlovsfestede ytringsfriheten naturligvis må forsvares, er det likevel grunn til å sette spørsmålstegn ved klokskapen rundt dette.

Med denne demonstrasjonen er det i praksis vanskelig å se at det er særlig grunnlag for å forsvare andre gjenværende forbud og restriksjoner. Dessuten må jo aksepten for denne typen demonstrasjoner bety at et hvilket som helst annet budskap som er beskyttet av ytringsfriheten må kunne fremføres i samme type demonstrasjoner, uten restriksjoner.

Er det nå fritt frem for alle saker - mot Kinas håndtering av viruset og brutale menneskerettsbrudd, støtte til Israel eller Hong-Kong? Vil politiet se mellom fingrene også her?

Knapt noen er uenig i at drapet på Floyd var brutalt og må få følger for gjerningsmennene. «Black lives matter», men det er tydelig at her betyr ikke andre liv så mye så lenge man kan samle seg og fremfører et budskap de alle fleste nordmenn er enige i.

Jeg har snakket med venner som har blitt deprimerte av isolasjonen, og sett hvordan andre har blitt negativt preget. At det tas så lett på denne situasjonen, er på mange uforståelig i lys av alle formaninger om å «stay the fuck home» og «vise respekt for de virkelige heltene» som jobber døgnet rundt. Merkelig nok har en rekke av de som har vært mest høylydte i sosiale medier om å ta hensyn, også vært de samme som har «liket» ulike oppslag om demonstrasjonen.

Dugnad? Fra nå av nekter jeg å forholde meg til det ordet.

PS! Dette innlegget ble først publisert på Vanebos Facebookside og publiseres her med tillatelse fra forfatteren.

Les også:

Les også

Hverdagsrasisme: Jeg har blitt spurt om jeg «vil være komfortabel med å lede et team på ti hvor alle drikker alkohol på julebordet?»