At Polen og Tyrkia trekker seg fra konvensjoner som bekjemper vold mot kvinner, er urovekkende og et tilbakeskritt

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det er en utvikling på gang i Europa der kvinners rettigheter blir svekket.

Tidligere i vår vedtok Polen en av Europas strengeste abortlover. Nå varsler Polen at de vil trekke seg fra kvinnevoldkonvensjonen, en konvensjon som skal bekjempe vold mot kvinner. Polens justisminister uttaler at konvensjonen har som mål å rettferdiggjøre en homofil ideologi.

Istanbulkonvensjonen, eller kvinnevoldkonvensjonen – en konvensjon om forebygging og bekjempelse av vold mot kvinner. Konvensjonen representerer gullstandarden i hvordan bekjempe og forebygge vold, overgrep og diskriminering. Den skal bekjempe vold i hjemmet, personforfølgelse og kvinnelig kjønnslemlestelse.

Det spesielle med konvensjonene er at den griper fatt i straffefriheten som har rådet rundt vold mot kvinner og diskriminering. Norge undertegnet konvensjonen i 2011 og ratifiserte den i 2017. Istanbul-konvensjonen er en plattform for å bekjempe vold mot kvinner. Norge bidrar og samarbeider sammen med flere land som mottar EØS-midler om å realisere konvensjonens intensjoner.

Konvensjonen har ikke spesifikke punkter eller krav i forhold til homofiles rettigheter, men motstandere bruker likevel dette som brekkstang for å trekke seg fra den.

Tyrkia varsler at de vil trekke seg fra konvensjonen. De bruker samme retorikk som Polen. Dette kan få en dominoeffekt i land der nasjonalistiske og totalitære krefter får fotfeste. Vi ser fremveksten av disse kreftene i Europa, fascistiske krefter og radikal islam. Ideologiene er undertrykkende, mot mangfold og spiller på hat og fordommer mellom mennesker og menneskegrupper.

Vold mot kvinner er et samfunnsproblem. Rundt 35 prosent av alle kvinner i verden vil oppleve vold. I noen områder gjelder det imidlertid så mange som syv av ti kvinner. Over 600 millioner kvinner bor i land hvor vold i hjemmet ikke er forbudt. Opptil 50 prosent av alle seksuelle overgrep skjer mot jenter under 16 år.

Vold og voldtekt brukes også som våpen i krig og konflikter. Kvinners rettigheter er menneskerettigheter. Det må bekjempes og lover implementeres for å beskytte og forebygge og straffe voldsutøveren.

Signalet at Polen og nå Tyrkia trekker seg fra konvensjoner som forebygger vold er urovekkende og tilbakeskritt for alle kvinner og våre felles menneskerettighet. Europarådet er kritisk til at Polen og Tyrkia trekker seg ut av konvensjonen og mener det er et stort steg tilbake for å beskytte kvinner mot vold.

Vi må ikke sitte stille å se på denne utviklingen. Nå er det viktig at vi som politikere her til lands snakker mer om dette og at det settes høyt på dagsorden i EU.

Les også:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken