Gå til sidens hovedinnhold

At storbankenes toppsjefer er så ute av tøtsj med hva som skjer i landet for tiden, er ikke et godt tegn

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Dramaet er globalt og uoversiktlig, men folks hverdagsutfordringer er svært så konkrete. «Klarer jeg å betale regningene mine?» Mange flere enn før, plages av dette spørsmålet nå.

I Arbeiderpartiet jobber vi på spreng for at folk skal få beroligende svar så raskt som mulig. Vi sitter ikke i regjering, men tar ansvar. Sakene må behandles raskt og effektivt. Samtidig er vi ekstra på vakt, sammen med fagbevegelsen, for å sikre en rettferdig krisehåndtering. Allerede med den første krisepakken fra regjeringen så vi at dette var nødvendig. Krisetid betyr ikke at politiske forskjeller forsvinner, og forslaget tok i altfor liten grad hensyn til vanlige folks akutte utfordringer. Arbeiderpartiet måtte derfor lede an og få på plass endringer som ga mer penger til de permitterte, og en egen ordning for selvstendig næringsdrivende og frilansere.

Situasjonen Norge nå er i, krever samtidig at alle tar ansvar for at vi kommer oss gjennom dette i fellesskap. Det gjelder hver enkelt av oss, men i særdeleshet dem med sterkest skuldre og størst makt. Jeg vil derfor si litt om bankene.

Buskerudbenken - Masud Gharahkhani

Hver uke skriver en representant fra Buskerud-benken på Stortinget i Drammens Tidende. Denne uken skriver Masud Gharahkhani fra Ap.

Kommende uke er det Kristin Ørmen Johnsen fra Høyre som har ordet.

Noen av oss var raskt og tydelig ute i mediene, med krav om at bankene måtte senke boliglånsrenta nå. Bakgrunnen var at Norges Bank i løpet av en uke hadde kuttet styringsrenta med hele 1,25 prosentenheter, som følge av Korona-krisen. Styringsrenta er den renta som bankene betaler til Norges Bank for sine lån. For hver dag som går uten at bankene setter ned renta for sine kunder, jo mer penger tjener de. Og selv om mye bra kan sies om DNB og de mange dyktige ansatte som jobber der: Ingen norske banker er rikere.

Forrige mandag valgte DNB-styret å holde fast på at det kunne være aktuelt å betale ut hele 14 milliarder kroner i utbytte til aksjonærene. Det tilsvarer et helt kvartal med rentebetaling fra lånekundene. Samtidig hadde man varslet at renta for lånekundene skulle settes ned med 0,85 prosentenheter fra og med 2. mai – halvannen måned etter Norges Banks styringsrentekutt.

Derfor er jeg glad for at DNB valgte å snu sist tirsdag. Lånekundene får sin rentenedsettelse framskyndet til senest 5. april. Men DNB og de andre storbankene burde ha gjort dette uten press. Det ble ikke bedre av at de unnskyldte seg med datasystemet sitt. Jeg er enig med DNB-kunde, IT-konsulent og gründer Sverre Fjellheim i Røyken, når han sier til E24: «det er helt horribelt at Norges største bank bruker unnskyldninger og teknikaliteter for å drøye rentenedsettelsen for flere hundre tusen kunder, samtidig som mindre banker klarer å få det til».

I Hallingdal finner vi en av disse mindre bankene, nemlig Sparebank1 Hallingdal Valdres, som kutter renta med 1,1 prosentpoeng umiddelbart. Banksjef Knut Oscar Fleten grunngir beslutningen slik overfor E24: «– Med de signalene og den diskusjonen som har vært, så er det en dugnadsjobb som alle må stille opp på (…) Dette kommer til å svi på resultatet vårt, men det står vi for (…) I disse tider må vi tørre litt mer, ville litt mer, og stå sammen med våre kunder.»

Jeg ble glad, da jeg leste dette. Det er denne samfunnsånden jeg har etterlyst også fra storbankenes toppsjefer. At så høytlønnede mennesker er så ute av tøtsj med hva som skjer i landet for tiden, og hvordan vanlige folk opplever det, er ikke et godt tegn. Så la meg fortelle dem litt om det.

Gharahkhani fra Buskerudbenken:

Les også

Sårstell tar 10 minutter. Det er vedtaket, så skal du videre. Hvordan havna vi der?

I Drammen, min by, ble jeg her om dagen ringt opp av en bekymret taxisjåfør. Han hadde jobbet lange dager i mange år for å bygge opp et trygt og godt liv. Nå var han usikker på om han ville ha råd til livet han hadde jobbet så hardt for. Jeg snakket med han på telefon, men kunne se tårer i øyne hans. Dessverre er han en av mange. Vi har småbarnsfamilier som, på tross av to inntekter, sliter med boligkjøp i et tøft marked, og som nå opplever at det økonomiske livsgrunnlaget rives bort. Mange av dem som blir rammet økonomisk, hadde lavinntektsjobber i utgangspunktet. Flere drammensere hadde faktisk opplevd å miste kjøpekraft før krisen inntraff. Nå får de et enda mer dramatisk, økonomisk tilbakeslag.

Arbeiderpartiets linje handler nå om ansvarlighet og rettferdighet. Vi skal bidra med kompetent, løsningsorientert handlekraft, når regjeringen kommer bakpå eller bommer, og Stortinget må trå til. Det har vi, med Jonas Gahr Støre i spissen, måttet gjøre ved noen anledninger så langt. Samtidig skal vi påse at krisehåndteringen ikke bare er effektiv, men også rettferdig. Alle skal med. Ingen skal overses. Ikke de som i utgangspunktet klarte seg greit, enda mindre de som strevde.

Fra Buskerudbenken:

Les også

Skal virkelig alt bli som før etter pandemien?

Les også

Byer og bydeler i Norge med høy innvandring er mye mindre attraktive enn andre steder

Les også

Disse kvinnene må hedres for mot og fremsynthet 

Kommentarer til denne saken