Skulle vært koronavaksinert. For 14 dager sia. Fikk telefon: avlyst eller rettere sagt utsatt. AstraZeneca-vaksinen hadde noe muffins i seg. Flott vi blir passa på.

Spurte høflig etter Sputnik, jeg. Nei, den hadde dem ikke. Overdreven russerfrykt har det dessverre alltid vært i de indre gemakker. Høie og co. har ikke dratt på leit østerleds. Hadde vi sendt Torbjørn Berntsen, Yngve Hågensen og Sigbjørn Johnsen på pensjonisttur – med penger – til Kreml, hadde nok gutta kommet hjem med trailere fulle med Sputnik.

Så ringte det igjen. 21.23 på fredagskvelden. I går. Kjente ikke nummeret. Kan’ke værra Redningsselskapet på pengeleit en sein fredagskveld? Eller en strømleverandør som skal lure meg – igjen. Så seint?

Tar’n. Jeg treffer ei fantastisk hyggelig dame fra bydelen: «Kan du ta Pfizer-koronavaksinen til onsdag kl 08.30?».

Selvsagt, jeg blei gla'. Familien blei gla'. Aktiv kar med hjertetrøbbel i koronaland får mye tildelt bekymring. Sikkert med rette.

Nysgjerrig av natur spurte jeg litt: «Har dere fått ny ladning?». Litt brydd i den andre enden fortalte hun om avbud fra folk som skulle på hytta. I påsken. Det passet ikke med sprøytetaking. Litt slått ut – takka jeg igjen for tilbudet: «Sees på onsdag».

Satt meg i trappa etter endt samtale: Avbud på grunn av hyttepåske. Har’em ikke skamvett? Den eneste vei ut av korona’n er jo vaksine. Her har folk dødd, folk har mista sine. Her har folk vært dødssyke. Her har folk mista jobben. Her er folk i permisjon. Her få’kke gamle treffe sine. Her få’kke folk studert på riktig måte. Her få’kke barn og ungdom gått på skole på riktig måte. Her få’kke folk ha fritid de trives i. Her få’kke folk vært folk. Her får barn juling. Her har barn det vondt. Vi står i den største krisa siden krigen. Åssen folk er dette?

Selvsagt folk som er seg sjøl nærmest. Sikkert folk som har tjent på korona’n. Kollaboratører blei de kalt under krigen. Sånne folk er det. Svikere, avhoppere, forrædere. Ja, sånne folk må få sånne merkelapper. Vi i vår familie har stått han greit av. Til nå. Under pandemien.

Jeg har hatt det fint. Jobber ikke i det ytterste leddet. Savner kollegaer, men vi har jobba bra, om annerledes. Kona har jobba hardt. Jævla hardt. Imponerende hardt. Skoleleder. Ære være. Eldsten er proff. Mye fram og tilbake. Men klubben og spellera står’n av. Myndighetene begynner kanskje snart og forstå at de har et yrke, ikke en fritidssyssel. Og at yrket betyr mye for folket. Midtersta har studert, mest på Teams. Det synes jeg er værst. Fordi jeg synstest studentlivet var mest og best etter forelesninger. Yngsten klarer seg, til tross for at han har vært i seks karantener! Til tross for at han ikke har fått vært på en landslagsskolesamling. Noe han har jobba hardt mot.

Den viktigste skolen har vært dyktig. Nærmiljøet og bydelen har vært dyktige. Raymond har vært dyktig. Idrettslaget har vært dyktig. Vi har holdt det i gang. Mye. Ikke én smitta. Men vi er ressurssterke. Det ække alle. Det ligger mange i rennesteinen. Mange med brukket rygg. Mange med banesår. Vi skulle vært i Trøndelag – nå. Besøkt en bestefar på 94 som ikke trives i omsorgsboligen. Det gikk ikke.

Den tredje bølge kom. Hadde jeg fått telefonen fra bydelen i Trøndelag – hadde jeg selvsagt også sagt ja. Til å reise ned og opp igjen. 100 mil i bil for helsa og fellesskapet – hadde vært en gledens tur.

Derfor blir jeg fly forbanna. På Winche-Lanche’er, mennesker som kun tenker på seg sjøl. Som velger «hytten» framfor vaksina. I denne sammenheng er de faktisk forrædere.

Les også: