Gå til sidens hovedinnhold

Avlyser festivalsommeren: – Vi kan ikke ha store arrangementer

Artikkelen er over 1 år gammel

Kulturminister Abid Raja (V) møtte lørdag klokken 13. pressen for å orientere om de nye reglene for store arrangementer i sommer. Det er klart at forbudet for arrangementer som trekker over 500 opprettholdes til 1. september.

DRAMMEN: Dermed er det klart at det ikke blir noen festivaler som elvefestivalen i sommer.

Eliteserien har vært satt på pause og konserter er avlyst. Det har ikke vært lov til å ha store idretts- og kulturarrangementer som ikke kan ivaret kravet om to meters avstand og grupper på maks fem mennesker fram til 15. juni.

Da kulturministeren orienterte pressen, ble det klart at festivalsommeren er avlyst. Dermed blir det for eksempel ingen utgave av Elvefestivalen eller Working Class Hero som planlagt i sommer.

– Vi kan ikke ha store arrangementer som kan bidrar til mer smitte, uttalte Raja lørdag.

Les også

MDG-Herman mener lokalt arrangement-forbud må på plass: – Vi skylder arrangørene en avklaring

Helsemyndighetene ba om tid

Kulturministeren har vært i møter med arrangører fra både kulturlivet og idretten, og lovet disse en avklaring innen 30. april.

Kongsberg Jazzfestival valgte selv å avlyse årets arrangement uten å vente på en avklaring, mens de fleste har avventet situasjonen. Elvefestivalen er Drammens største musikkfestival.

De hadde booket store navn som Ellie Goulding og Lukas Graham, og er blant de som har ventet på tydelige rammer fra regjeringen.

Kulturministeren var tydelig på at avgjørelsen var tatt med faglig forankring. Samtidig har trykket fra arrangører vært stort. For mange er det vanskelig å avlyse når de er bundet av økonomiske kontrakter til artister og underleverandører. Ved et forbud fra myndighetene kan de påberope seg «force majeure», noe som er brukt juridisk om uforutsette hendelser som arrangørene ikke rår over. Dermed slipper de også det fulle økonomiske ansvaret.

– Helsemyndighetene setter sin stolthet i at rådene står seg over tid. Derfor har de også bedt oss om tid, slik at de kan gi oss de beste faglige rådene, fortalte Raja i møtet med pressen.

Les også

Her sitter vennene tett i tett: – Endelig

– Ikke med lett hjerte

Det blir dermed heller ikke noe av store arrangementer som for eksempel Norway Cup eller Øyafestivalen.

– Det er ikke med lett hjerte jeg må gjøre dette. Absolutt alle arrangører vil helst avholde sitt arrangement, sa Raja.

Kulturministeren fortalte at forbudet mot arrangementer som trekker over 500 forlenges til 1. september. Torsdag vil han på ny møte pressen og fortelle hva som blir regelen for mindre arrangementer.

– Avgjørelsen for hva som skjer for de som trekker mellom 0 og 500, tas på torsdag, uttalte Raja.

Les også

Kan bli bedre plass på uteserveringene: – Hadde vært kjempebra

Saken oppdateres.

Kommentarer til denne saken