Bankene finregner på rentekutt

RENTEKUTT: Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken, fikk rett i sin spådom om at Norges Bank ville kutte styringsrenten i dag.

RENTEKUTT: Kari Due-Andresen, sjeføkonom i Handelsbanken, fikk rett i sin spådom om at Norges Bank ville kutte styringsrenten i dag. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Norges Bank satte ned styringsrenten, men foreløpig nøler bankene, de finregner på hva som lønner seg.

DEL

DRAMMEN: Det var ventet at Norges Bank på sitt rentemøte torsdag ville sette ned styringsrenten. Den ble kuttet fra 0,75 prosent til 0,50 prosent.

- Det var i tråd med våre forventninger. Dessuten sier Norges Bank at det kan bli et nytt rentekutt i juni eller september, og at renten kan bli null i løpet av året, sier Kari Due-Andresen fra Drammen, som er sjeføkonom i Handelsbanken.

Nullrente

Sjansen for nullrente i løpet av året er anslått til 20 prosent. Årsaken til at rentene kuttes er den økonomiske veksten som blir lavere enn tidligere forventet, høyere arbeidsledighet og at lønnsveksten blir lav, noe som igjen trekker ned prisveksten.

- Det som er interessant er at Norges Bank heller ikke utelukker negativ rente på sikt, sier Due-Andresen.

I dag er det negativ rente i euro-sonen, samt Sverige, Danmark og Japan. Norge er snarere et unntak som ikke har negativ styringsrente.

Finregner

Foreløpig er det ingen banker som har meldt rentekutt ut til sine kunder, men de sitter og finregner på hva de skal gjøre.

- Vi regner og regner og regner. Vi kommer til å sette ned renten, men på den ene siden vil vi tjene mindre penger, på den andre siden er konkurransen hard og det er overhengende fare for at vi kan miste kunder, sier Håkon Kringberg, banksjef i SpareBank 1 BV Drammen.

Hvis renten settes ned, rammer det både utlånskunder og de som har innskudd. Problemet med å sette ned innskuddsrenten er at for flere kontotyper er det allerede en svært lav rente.

Usikre

- Vi har møter om renten nå. Vi er litt usikre, og vil tenke oss godt om. Allerede var et rentekutt priset inn i markedsrenten, sier Pål Strand, banksjef i Sparebanken Øst.

I Danske Bank opplyser kommunikasjonsdirektør Stian Arnesen at banken har en kontinuerlig vurdering av rentenivået der de ser både på markedet og konkurransesituasjonen.

- Vi har sagt til våre kunder at vi skal være konkurransedyktige på utlån og innskudd, sier han.

LES OGSÅ:

Fakta rente

Styringsrenten er kraftig redusert på åtte år. I april 2008 var den på 5,50 %, desember 2008 3,00 %, mars 2009 2,00 %, juni 2009 1,25 %, mai 2011 2,25 %, juni 2015 1,00 % og mars 2016 0,50 %.

Artikkeltags