12. mai feiret vi sykepleierdagen, og i år ble dagen brukt til å hylle helsesykepleierne. Helsesykepleiere har stått som en bauta under pandemien og tatt vare på barn og unge. Lyttet, trøstet og gitt omsorg. Gitt dem redskaper for å håndtere ensomhet, og varslet der barn har opplevd vold og rus i hjemmet.

Visste du forresten at helsesykepleiere har videreutdanning og spesialkompetanse på forebyggende og helsefremmende arbeid for barn og unge? Visste du at det er lovfestet å ha helsesykepleiere på alle skoler?

Helsesykepleiere i skolehelsetjenesten gjorde en formidabel innsats under pandemien ved å være til stede hver dag for barn og unge på skolene. De hadde ofte kontakt med barn og ungdom også på kveldstid, i helger og i ferier. Ungdom som gråt fordi de var i isolasjon på niende dagen etter allerede lang karantenetid. Ungdom som slet med hjemmeskole og med skolens krav. I tillegg jobbet de også på kvelder og helger med smittesporing og vaksinasjon fordi de har spesialkompetanse på vaksiner og smittesporing. Det kan ha vært en helsesykepleier som stakk deg, hadde blandet vaksinen du tok eller ringte deg da du fikk korona.

Slutter som rektor etter ni år

Visste du at alle barn og foreldre blir invitert til helsesamtale i 1. trinn? Her møter du både lege og helsesykepleier og vi snakker om både fysisk og psykisk helse, og hva som er viktig for å ha det bra på skolen og med seg selv.

Visste du at helsesykepleier sammen med fastlegen er det viktigste helsetilbudet til barn og unge i kommunen? Helsesykepleier hjelper barn med kroniske sykdommer til å ha det bra på skolen og til å bidra med kunnskap om sykdommen slik at skole og lærere forstår hva barnet trenger.

I skolehelsetjenesten er det helsesykepleiere som kanskje snakker med ditt barn om trivsel på skolen, konflikter med venner, ensomhet, rus, selvskading, selvmordstanker og annen psykisk uhelse. Visste du at antall barn og unge med spiseforstyrrelse har økt under pandemien? Helsesykepleiere i skolen kan være med å bidra til å forebygge at det utvikles spiseforstyrrelser ved å snakke om selvfølelse hos unge. Klarer vi å styrke barn og unges kroppsbilde og selvfølelse og lære dem å være trygg i seg selv, kan vi kanskje bidra til å forebygge at flere unge ikke utvikler spiseforstyrrelser.

Visste du at helsesykepleier på skolene jobber med å ta barn på alvor og forebygge vold og overgrep? At vi har en drivende god pubertet og seksualundervisning som er etterlyst og lovprist av ungdommen selv (ref. Sex og samfunn). Barn og unge vil ha mer av denne undervisningen fra helsesykepleiere. Visste du at vi snakker med både barn og unge om porno, nakenbilder og grenser for at de skal kunne være trygge ungdommer og ikke gjøre ting de angrer på senere. Ungdommer sier at dette er et viktig tiltak for å unngå vennevoldtekter og grenseoverskridende atferd i ungdomstiden.

Visste du at vi har en helsestasjon for ungdom både i Drammen og Mjøndalen som drives av høyt kompetente fagfolk med spesialutdanning innen både psykisk helse og sexologi? Helsesykepleiere ønsker at ungdom skal få det beste tilbudet, derfor videreutdanner vi oss gjerne innen felt som er viktig for dem. Kanskje kommer din ungdom innom for å spørre om kondomer eller prevensjon. Eller kanskje trenger de å teste seg for kjønnssykdommer? Eller bare en prat om ensomhet og psykisk helse.

La oss hylle helsesykepleiere i skolen for den fantastiske innsatsen de gjør hver dag for barn og unge. La oss sette pris på dem og ta vare på dem slik at de ikke forsvinner til andre kommuner som betaler mer og verdsetter dem høyere.

Økonomien går så det griner, men for Ole (57) skaper det ett problem: – Koster meg 60–70 tusen i måneden

Visste du at Drammen har mistet mange gode fagfolk allerede og at vi er livredde for å miste flere? Visste du at det er en turn- over i forebyggende tjenester på 15 prosent siste året? Dette bekymrer oss, og vi mener det er på høy tid å ta på alvor de signalene faggruppen vår kommer med. Våre kolleger forteller om ensomhet i jobben, savn av kolleger og ønske om mer faglig ledelse og mer fellesskap.

Helsesykepleiere ønsker å ledes av en med samme helsefaglig bakgrunn som dem selv, for å få anerkjennelse for faget sitt og å sikre at barn og unge får et godt helsetilbud i kommunen. Vi trenger ikke tverrfaglig ledelse for å jobbe tverrfaglig. Vi gjør det hver dag, hele året. Vi sykepleiere har det i ryggmargen vår å jobbe tverrfaglig.

Lytt til helsesykepleiere i skolehelsetjenesten når de sier at de helst vil være samlet under en helsefaglig ledelse og ikke i fem avdelinger slik det er nå. Skolehelsetjenesten er sterkere sammen enn splittet og vi har ikke råd til å miste flere nå. Barn og unge trenger helsesykepleiere som er til stede på skolene i Drammen.

LES OGSÅ: