Livsløgnen har vært vyer om Drammen som et mini-metropol. Med drømmer om en vekst i antall innbyggere så eventyrlige at Asbjørnsen og Moe ville vært misunnelige. Bare man med en bompakke-veier kunne få, ville pengene renne inn som ei stor å.’

Virkeligheten er dessverre dyster. Vi tiltrekker oss hverken folk eller arbeidsplasser. Og for tredje år på rad er Drammen den bykommunen med høyest barnefattigdom.

Debatten i Drammens Næringsforening for en tid tilbake er et fint bakteppe for å diskutere hva Drammens politikere har vært opptatt av. Og hva de ikke har vært opptatt av. Innledningen dreide seg mye om arkitektur og omdømme. Riktignok med flere meget gode poenger og et interessant blikk. Slik som at Drammen kombinerer småbyens sjarm og storbyens tilbud. Vår styrke? Og at Drammen fra forrige Nei til bomringer i 2003, opplevde en flott utvikling i mange år. Noe som dessverre har stoppet opp. Det nærmest ensidige fokuset på bygging av blokker har slått feil. Sammen med de negative fremtidsutsiktene bomringene bydde på.

LES OGSÅ: Sørensen og Lunde i klimadebatt: - Det som er problemet med dere er at dere ljuger! (Krever innlogging)

Både folk og bedrifter hopper bukk over Drammen. Sentrum råtner på rot. Folk vil ikke flytte hit. I motsetning til andre pendlerbyer har vi nesten null befolkningsvekst. Der kommunene nord for Oslo vokser både to og tre prosent. Kommuner der det ikke trues med tap av penger eller tid de nærmeste årene. Der man kan leve et godt familieliv. Og vi leser stadig om bedrifter som flytter til nabokommunene våre. Men ikke til Drammen. Få vil hit. Politikerne slet med å sette fingeren på hvorfor. Da måtte de vel innrømme feilene de har gjort..

Men politikerne ville gjerne skylde på innbyggerne. Vi har høy innvandrerbefolkning. Innbyggerne har lav utdanning. Men dette er helt klart politikernes ansvar. Og de har sviktet. Løsningen har tydeligvis ikke vært bypakke og mer trafikk gjennom sentrum. I stedet for å planlegge tidenes boligboble, og fokusere på et eventyr om Drammen, burde de arbeidet med å gjøre dagens Drammen bedre!

LES OGSÅ: Spaserte ut: – Drammens tredje største parti skal kues og ties i hjel. Det er en skam! (Krever innlogging)

Det nytter ikke kun med pen omtale. Det er vi gode til. Flinke til å fremsnakke. Dårlige på å skape gode rammebetingelser. På å lytte til lokale bedrifter. Men det er tilpasning til det folk og bedrifter ønsker seg som er nøkkelen. Da må politikerne lytte mer enn de prater. Vi må inngå en dialog med bedriftene i vårt nærområde. Hvordan går det? Hvilke planer har de? Hva trenger de? Hvordan kan vi legge til rette for at lokale bedrifter vokser? For at nye vil komme hit? Vi må dyrke det vi har og tiltrekke oss nye virksomheter.

Det er arbeidsplasser som er løsningen for Drammens innbyggere. Arbeidsplasser for de innbyggerne vi har. Det vil si flere arbeidsplasser for de med lav utdanning. Fornuftig boligbygging er bra. Det skaper grobunn, og langsiktig vekst. Så lenge vi ikke bygger bobler. Men vi trenger handel og produksjon også. Slik at folk kan jobbe seg til det gode liv. Det vi alle ønsker oss, og vil ha for våre barn. Uansett bakgrunn. Slik fører vi Drammen inn i fremtiden. Og barna våre ut av fattigdom.

Og mens SV, Venstre og MDG drømmer om å fjerne én av 10 kroner det handles for i Drammen i bomringer, så skal Nei til Bomring sørge for at vi får en ordfører og et flertall som sier nei til Bomringer, nei til å skape en lokal økonomisk krise, ja til arbeidsplasser og ja til å legge til rette for en fremtid for alle Drammens innbyggere.