Gå til sidens hovedinnhold

Barnehagebarna bør ha rett til sammenhengende ferie, akkurat slik voksne har

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I en artikkel i Drammens Tidende kan foreldre lese at politikerne i Drammenhar tatt over ferieplanleggingen for småbarnsfamiliene. Det høres jo skummelt ut.

Jeg mener at det gir et noe feil bilde av et vedtak som i aller høyeste grad setter barnets interesser i høysetet.

Fremskrittspartiets representant Lavrans Kierulf, en mann som det ryktes ønsker å gi barnehagene full bemanning i hele åpningstiden, mener at dette er en stor inngripen i familiens frihet. Han får støtte av Høyre.

Ok, Høyre og Frp, frihet for hvem?

Hvis du skal velge din ferie selv, så velger du gjerne å ha noe av den sammenhengende. Det vet alle som jobber, at det å ha lang sammenhengende ferie er et avbrekk. Et skikkelig avbrekk som jeg i likhet med Åse Lund fra SV unner alle, både store og små.

Jeg er ikke den stødigste i lover og slikt, men ferieloven sier vel noe om at arbeidstakere kan kreve at hoveddelen av den enkeltes ferie skal avvikles mellom 1. juni og 30. september. Det for å gi oss kalde nordmenn en mulighet til et gløtt av sola utenfor kullgruvene, og litt av poenget med den loven er vel å sikre arbeidstakere sammenhengende sommerferie. Det betyr vel at vi i Norge ser på sommerferie som en viktig og bra greie.

Så hvorfor i alle sine dager skal ikke barn ha krav på det samme?

For de aller fleste vil ikke denne endringen av vedtekter medføre noen reell forandring. Så lenge jeg har arbeidet i barnehage har min opplevelse vært at de fleste tar seg fri tre til fire uker sammenhengende, og de fleste gjør det i juli da de ikke ser på sommertilbudet som det beste stedet å levere sine små barn.

Sommerbarnehagen i Drammen har fungert som et sted barn kan være, det er ingen garanti for at barnet møter personal det kjenner, det er ingen krav til pedagogisk opplegg og det er ikke sikkert det er i det barnehagebygget barnet pleier å være i. For små barn er stabilitet, kjente voksne, rutiner og steder relativt viktig. Ingenting av det kan organiseres i et slikt sommertilbud. For de mest robuste barna går det fint nok, for de mer sårbare barna er det lange dager.

Å ha hver eneste barnehage åpen og bemannet med fast personale koster for mye. All den tid kommunen fortsatt tenker at barnehage ikke skal øke sine utgifter er det en umulig løsning. Det vil også gjøre det ganske så problematisk for de ansatte i barnehagen å avvikle sin ferie.

Denne løsningen er besparende. Den setter barns interesser og rettigheter først og er i mine øyne et skritt i riktig retning. I retning av å gjøre barnehagene i Drammen bra, først og fremst for barna.

Jeg inviterer Frp og Høyre til å være med på å sørge for at barna i Drammen får den barnehagen de fortjener. Jeg inviterer de samtidig til å forsøke å hele veien ta barnets perspektiv i alle de vurderinger og valg de tar i barnehagepolitikken på tross av at de barna ikke har stemmerett på en stund ennå.

Vi er mange i facebookgruppen «Sammen for barnehagebarna i Drammen», men vi trenger flere. Velkommen til oss.

Les også

Helmer (3,5) og Ludvig (4) ute i årets første snø: – Gøy, gøy, gøy!

Les også

Frykter farlig skolevei: – Jeg får jo en klump i magen

Les også

Stenger barnehage etter flere bekymringsmeldinger: – Uakseptabel adferd overfor barn og ansatte

Kommentarer til denne saken