«La bilen stå» bør følges opp av «rød løper» for myke trafikanter, og ikke en utstrakt langfinger opp i fjeset.

Med «rød løper» mener jeg brøytede gang- og sykkelveier, samt fortau til knutepunkt og sentrum av Drammen. Jeg tillater meg å være selektiv i vinklingen i dette innlegget. Jeg erkjenner at jeg ikke er alene om å kjenne frustrasjon når alt går i stampe fordi det snør litt mer enn normalt.

Det har vært en uke med prøvelser for meg selv og andre som ferdes til fots eller på to hjul til, fra og rundt omkring i Drammen. Vi oppfordres til å være tålmodige, og vi forstår selvsagt at brøytemannskap ikke kan være på alle steder samtidig. Likevel vil jeg driste meg til å si til min nabokommune Drammen at bedre er alltid mulig.

LES OGSÅ:

Jeg bor på Nøste i Lier og jobber, trener, besøker venner, benytter mat- og kulturtilbudet, går tur, handler og gjør de fleste ærend i Drammen sentrum. Jeg vil påstå at jeg kjenner ruta Nøste – Brakerøya – Drammen sentrum relativt godt og mener jeg har belegg for å si at Drammen kommune har forbedringspotensial når det gjelder snørydding og strøing i området.

Politisk redaktør i Drammens Tidende kom med skarp kritikk av Drammen kommunes strø- og brøyteprestasjoner forrige uke, og jeg kan langt på vei si meg enig. Forholdene for myke trafikanter i Drammen er for dårlig!

La meg begynne med fortauet på Holmenbrua, tverrforbindelse for gående og syklende over elva, som burde ha topp prioritet.

Men, nei. Ustrødd blank hålke ned til undergangen ved Brakerøya og over den nye gang-/sykkelbrua ved sykehustomta flere dager i strekk. Så store mengder med snø på fortauet langs Engene at man ikke vet om man skal le eller gråte, stabbe seg fram eller gå i veibanen. For ikke å glemme rosinen i pølsa, fortauene i sentrum. Er det rart at geipen henger?

Når ansvarlige politikere forskanser seg bak utsagn som «det vi gjør er godt nok» og flåsete kritiserer lokalavisa for å rette kritikk mot mangelfullt vedlikehold, bør de heller puste rolig, telle til ti og takke for muligheten til å prestere bedre. Utspillet fra Hofsvang (Ap) og Nordanger (Sp) er et hån mot innbyggere som sitter i husarrest i eget hjem fordi det ikke er mulig å komme seg ut med rullator, rullestol eller barnevogn.

LES OGSÅ:

Les også

Hofsvang (Ap) og Nordanger (Sp) bagatelliserer problemet for de gående

Som innbygger og lokalpolitiker i Lier kommune er min opplevelse at Lier er bedre enn Drammen når det kommer til vintervedlikehold av gang-/sykkelveier og fortau. Å se på beste praksis er en god ting i politikken. Det kan av og til være lurt å se hva naboen holder på med, hvordan de organiserer seg og hvilke mål de jobber etter, selv om Drammen liker å se på Lier som lillebror og amatør. Mitt råd: snakk sammen.

LES OGSÅ:

Lier har gang/sykkelveier høyt på sin prioriteringsliste ved snøfall og setter sin ære i å levere gode forhold for myke trafikanter. Normen sier at forholdene skal være minst så bra at fotgjengere ikke velger å gå i kjørebanen. De har et 19 roder hvor de har ansvarlige «kjentmenn», de vet hvor problemene oppstår og hvor de bør følge med. Det er stort sett glatt og vanskelig der det pleier å være, og der rettes det opp fortløpende, raskt. Jeg er usikker på Drammens prioriteringsliste, men myke trafikanter er i alle fall ikke på toppen. Bevegelse er bra for folkehelsa, men da må ikke vinninga gå opp i spinninga. Antall fallskader og beinbrudd må ned, vedlikeholdsbudsjettet for vintersesongen må opp. Det er god samfunnsøkonomi.

Drammen, du kan bedre. Jeg vil at du skal lykkes og at Drammen skal være et sted hvor vi som ferdes til fots eller på to hjul skal føle oss velkomne og ivaretatt. Rull ut den røde løperen når du oppfordrer oss til å la bilen stå! Jeg vil at vi alle skal vite hvor de prioriterte gangveiene er, de som blir brøytet og strødd først, og kontinuerlig når det er nødvendig, slik at vi faktisk lar bilen stå og benytter oss av en frisk tur i stedet for å risikere utforkjøringer, kork og kaos når været utfordrer oss.

Les flere kronikker, meninger og debattinnlegg HER

En siste ting …

Kanskje Drammen med sin ambisjon om å bli grønn og sykkelvennlig bykommune kan introdusere lek i dette strategiske arbeidet? Steng noen gater i sentrum og anlegg skiløyper og trasé for fatbike i stedet for å brøyte snøen bort på den første skikkelige snødagen, ha utdeling av toddy og boller på torget, kanskje oppfordre til kreativitet og premiere oppfinnsomme transportmidler/fartøy og gøyale antrekk? Så blir snødagen en skikkelig happening i stedet for en dag der folk burer seg inne.

La oss inspirere oss av barnehagebarn og deres oppfatning av snøvær som drømmevær. Det blir mer vær, og det får vi ikke gjort noe med. Livet er for kort til å være sur hver gang det snør. Det er tross alt bedre å tenne et lys enn å forbanne mørket.