DRAMMEN/BUSKERUD: – Enkelte steder ligger det nå 1,5 til tre ganger så mye snø som normalt for denne årstiden, skriver Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i en pressemelding de sendte ut onsdag ettermiddag.
Det kombinert med at varmen nå er varslet, frykter nå ekspertene at det kan bli flom flere steder. Og i vårt område er det Krøderen, Tyrifjorden, Soneren og Drammenselva som NVE er mest opptatt av.
– Vi følger disse innsjøene nøye, sier Ann-Live Øye Leine, vakthavende hydrolog ved NVE til Drammens Tidende.
Hun forteller samtidig at det er små elver og bekker som først vil merke flomvannet.

Oppjusterer farevarselet: – Beregn ekstra tid
Anbefaler grep for å hindre vannskader
– Det er lurt å forberede seg på en tiårsflom. Så er det været som vil avgjøre hvordan dette går, sier Leine.
I pressemeldingen kommer det fram at vi neste uke kan få flomvarsel på gult og oransje nivå.
Det anbefales også for private, næringsdrivende og kommuner å forberede seg på en mulig skadeflom.
Eksempelvis ved å flytte verdier opp fra kjelleren, sikre at sluk og stikkrenner og vannveier er åpne, flytte rundballer og campingvogner, samt å sikre båter og brygger. Bønder oppfordres også til å sikre vanningsanlegg og annen infrastruktur.

Nye krav for å hindre ras, flom og skred
Dette kan du gjøre for å begrense flomskadene
Enhver har ansvar for sin egen beredskap og det er viktig å gjøre forberedelser for å forebygge skader.
Informasjon om flom og skred
- Følg med på farevarsler: Flom- og jordskredvarslene kan endre seg raskt. Følge derfor med på varslene på varsom.no og været på yr.no. Du kan også abonnere på gratis varsler (e-post/SMS) fra varsom.no.
- Følg med på lokale nyheter: Det er de lokale myndighetene som har ansvar for å håndtere flom og jordskred. Følg derfor med på lokalnyhetene og informasjon fra lokale myndigheter. Ved store hendelser kan de sentrale myndighetene iverksette tiltak.
- Følg med på trafikkmeldinger: Ved flom- og jordskred kan veger bli stengt. Følg derfor med på trafikkmeldinger fra Statens vegvesen eller ring 22 07 30 00 (tast 3).
- Registrer observasjoner: Bilder av flom, vann på avveie og skred hjelper flom- og jordskredvarslingen til å forbedre sine varsler. Del bilder via Varsom-appen eller send de til [email protected].
Forebygg og begrens skader
- Gi plass til vannet: Fjern snø, is, løv, søppel o.l. som kan hindre vannet fra å drenere fritt ut i kummer, stikkrenner og andre vannveier. Vannet vil alltid gå til det laveste punktet. Sørg for at det får renne fritt ved å eventuelt lage dreneringskanaler.
- Rydd hagen: Flytt verdisaker som møbler, grill og løse gjenstander/materialer. Disse kan bli tatt av flomvannet og utgjøre en fare for andre.
- Rydd kjeller, garasje og første etasje: Flytt gjenstander opp fra gulv, dersom det er en risiko for at vann kan komme inn. Lukk dører og vinduer.
- Tett lister og vinduer: Dekk til med sandsekker om nødvendig. Sekkene skal være trekvart fulle. Skaff deg eventuelt en pumpe.
- Nøytraliser elektriske apparater: Dra ut stikkontakter og trekk ut sikringer av elektriske apparater.
- Flytt verdigjenstander: Båt, bil, campingvogn eller verdisaker som står i nærheten av en elv, innsjø eller bekk bør flyttes til et mindre utsatt område.
- Sjekk nærområdet: Sørg for at nærliggende bekker, veigrøfter, kulverter og rister er åpne. Dette vil bidra til å redusere skade på din og naboens eiendom.
- Flytt rundballer: Rundballer bør ryddes bort fra områder som er flomutsatte.
- Egenberedskap: Du har ansvar for din egen beredskap. Ved flom- og skredhendelser kan det oppstå utfall av strøm, drikkevann, internett og telefon. Veier kan bli stengt. Tips til egenberedskap finner på www.sikkerhverdag.no.
Under en flom eller et skred
- Frarådes det å oppholde seg i nærheten av og kryssing av elver og bekker med stor vannføring eller isgang.
- Unngå bratte skråninger med løsmasser, og elver og bekker med stor vannføring, fordi erosjon langs elve- og bekkeløp kan utløse skred.
- Unngå båtkjøring i elver med flomvannføring. Det kan flyte trær, rundballer og løse gjenstander i som har blitt tatt av flomvannet.
- Unngå bilkjøring i områder med oransje og rødt farevarsel. Veger kan stenges pga. flom og jordskred.
- Ved behov for hjelp kontakt nødetatene og kommune hvis behov for akutt hjelp ved flomfare eller skredfare mot eget hjem.
Ansvarsfordeling
- Privatpersoner har ansvar for sin egen beredskap. Ved flom- og skredhendelser kan det oppstå utfall av strøm, drikkevann, internett og telefon. Veger kan bli stengt. Tips til egenberedskap finner på www.sikkerhverdag.no.
- Lokale myndigheter som kommunen, statsforvalteren og nødetatene er ansvarlige for den lokale/regionale krisehåndteringen og for å iverksette tiltak som flytting, evakuering, innhenting av faglig bistand, tekniske undersøkelser, og eventuelle fysiske tiltak. Kontakt kommunen ved behov for akutt hjelp ved flomfare eller skredfare mot huset ditt.
- Regulanter har ansvar for å begrense flomskader. Dette kan skje innenfor manøvreringsreglement, ved avvik fra manøvreringsreglement etter tillatelse, eller som pålegg fra NVE. Regulantene skal ha planer for håndtering av store flommer i sine beredskapsplaner.
- Infrastruktureiere som Statens vegvesen, Bane NOR, kraftselskap og andre private selskap har et ansvar for å drive forebyggende arbeid for å motvirke skader som følge av flom eller skred.
Været avgjør dagene som kommer
– Det som er viktig er at folk følger med. Vannstanden vil nok øke mye utover neste uke, så det kan være lurt å følge med på varsom.no. Der kan man også abonnere på varsler for sin kommune, forteller Leine.
– Vi har også tett kontakt med kommunene, blant annet Drammen kommune, og regulantene. Og allerede nå har regulantene begynt å tappe ned eksempelvis Krøderen for å gi plass for smeltevannet.
– Hvordan flomsituasjonen utvikler seg, avgjøres nå helt og holdent av været. Langtidsprognosene fra Meteorologisk institutt ser gunstige ut for den kommende uken. Med den mengden snø som ligger i fjellet vil snøsmeltingen ta tid, og vi går derfor inn i en periode hvor flommen er svært følsom for regn og høye temperaturer, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund ved NVE i pressemeldingen.
