DRAMMEN/BUSKERUD: – Enkelte steder ligger det nå 1,5 til tre ganger så mye snø som normalt for denne årstiden, skriver Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i en pressemelding de sendte ut onsdag ettermiddag.

Det kombinert med at varmen nå er varslet, frykter nå ekspertene at det kan bli flom flere steder. Og i vårt område er det Krøderen, Tyrifjorden, Soneren og Drammenselva som NVE er mest opptatt av.

– Vi følger disse innsjøene nøye, sier Ann-Live Øye Leine, vakthavende hydrolog ved NVE til Drammens Tidende.

Hun forteller samtidig at det er små elver og bekker som først vil merke flomvannet.

Anbefaler grep for å hindre vannskader

– Det er lurt å forberede seg på en tiårsflom. Så er det været som vil avgjøre hvordan dette går, sier Leine.

I pressemeldingen kommer det fram at vi neste uke kan få flomvarsel på gult og oransje nivå.

Det anbefales også for private, næringsdrivende og kommuner å forberede seg på en mulig skadeflom.

Eksempelvis ved å flytte verdier opp fra kjelleren, sikre at sluk og stikkrenner og vannveier er åpne, flytte rundballer og campingvogner, samt å sikre båter og brygger. Bønder oppfordres også til å sikre vanningsanlegg og annen infrastruktur.

Været avgjør dagene som kommer

– Det som er viktig er at folk følger med. Vannstanden vil nok øke mye utover neste uke, så det kan være lurt å følge med på varsom.no. Der kan man også abonnere på varsler for sin kommune, forteller Leine.

– Vi har også tett kontakt med kommunene, blant annet Drammen kommune, og regulantene. Og allerede nå har regulantene begynt å tappe ned eksempelvis Krøderen for å gi plass for smeltevannet.

– Hvordan flomsituasjonen utvikler seg, avgjøres nå helt og holdent av været. Langtidsprognosene fra Meteorologisk institutt ser gunstige ut for den kommende uken. Med den mengden snø som ligger i fjellet vil snøsmeltingen ta tid, og vi går derfor inn i en periode hvor flommen er svært følsom for regn og høye temperaturer, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund ved NVE i pressemeldingen.