Aldri si dette til en bruktbilselger

BRUKTBILTRIKSENE: Det er flere feller du må unngå i møtet med bruktbilselgeren. Illustrasjonsfoto: Tore Meek / SCANPIX

BRUKTBILTRIKSENE: Det er flere feller du må unngå i møtet med bruktbilselgeren. Illustrasjonsfoto: Tore Meek / SCANPIX Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Vurdert å kjøpe ny bruktbil? Spar titusenvis på å opptre smart.

DEL

(Romerikes Blad) – Prisforhandlinger om bruktbil er strategi. Med de rette ordene kan du enkelt presse ned prisen. Det er viktig å skape seg en best mulig forhandlingsposisjon. Ikke gå i fella og gi bilselgeren er fordel i maktbalansen, sier privatøkonomiekspert Rune Pedersen i Smarte Penger.

Anser selgeren deg som i overkant interessert i akkurat den bilen eller akkurat ett bestemt merke, gir du fra deg litt av din forhandlingsmakt.

Ikke gå i jubelfella

Vær aldri mer enn passe interessert, men heller ikke uinteressert. For all del ikke vis din store begeistring. Utbryter din ektefelle/kjæreste at dette er drømmebilen, har dere gitt bilselgeren unødvendig stor forhandlermakt. Da har dere gått i jubelfella.

Ikke skjul illojaliteten

Ikke hold tett om at du henter inn tilbud hos forhandlerens konkurrenter, men ikke si hos hvem. Dette er enkleste måten å presse forhandleren på defensiven. Da innser forhandleren at han må gi deg et godt tilbud om han skal være med i din vurdering nesten uten at du behøver å prute aktivt. Særlig gjelder dette for nybilkjøp.

Jeg behøver bilen nå

Ikke si til bilselgeren at du behøver bilen snarlig. Timing er nemlig den viktigste faktoren når du skal gjøre et godt nybilkjøp. Med jevne mellomrom tilbyr forhandlerne kampanjetilbud hvor de inkluderer utstyr som normalt koster 20.000-30.000 kroner. Er det slik at du bare  ha ny bil innen fire måneder, kan du gå glipp av rabatter på 25.000-30.000 kroner.

Smarte Pengers prisundersøkelse viser at rabattene sitter som løsest når modellen har mistet litt av nyhetens interesse. Første året modellen er ny, selger den «seg selv» og behøver ikke drahjelp av kampanjetilbud. Er modellen populær, kan dette også gjelder i modellens andre år. De påfølgende årene kan du derimot forvente kampanjetilbud med varighet i noen måneder. Siste året før modellen skiftes ut med ny, er rabattene størst. Typisk kan slik tilbud inneholde flere av følgende elementer: xenonlys, vinterdekk, metallic lakk, navigasjon og aluminiumsfelger.

Hva er bilen min verdt?

Selv om fabrikken eller importøren som betaler for utstyrspakken, er gjerne forhandleren mer gjerrig med ytterligere rabatter i en slik periode. Da er det særlig din innbyttebil som prisforhandlingene dreier seg om og ikke nybilen du skal kjøpe. Ikke holdt tett om at du ber om tilbud på innbyttepriser hos andre, men ikke si hos hvem. Da vet forhandleren at han må gi en god pris for å være aktuell.

Alt du behøver er bilens registreringsnummer, så beregner du reell bruktbilpris med Smarte Pengers bruktbilpris-kalkulator.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken