Gå til sidens hovedinnhold

Bill.mrk. venneløs varaordfører i vippeposisjon

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvis du syns virusmutanter og tiltaksringer er slitsomt å forholde seg til? Prøv Drammen MDG.

Dramaet som har pågått i lokallaget i snart et år, er nok til å fylle en hel TV-serie. Både i en og to sesonger. For siste ord er neppe sagt etter at det mandag ble klart at Ståle Sørensen også har fått avskjed på grått papirav den rødgrønne flertallsposisjonen. Hans plan om å forhandle seg til fornyet makt og drive sin egen gruppe ved siden av den partiet har utpekt som den reelle, er i beste fall en teoretisk mulighet. Kommuneloven ligner riktig nok på en sveitserost hva gjelder partigrupper, full av juridiske hull for politikere på jakt etter utveier og muligheter.

Men de siste ukene har vist at Ståle Sørensen ikke lenger har nok tillit i sitt eget parti. Verken lokalt, regionalt eller nasjonalt. Når leder i Viken MDG Birgitte Sterud, sammen med fem partifeller på ulike nivåer i partiet går ut i Drammens Tidende og gir sin fulle støtte til Cathrin Janøy, er det samtidig en tydelig beskjed til Sørensen om hvor exit-skiltet står.

Konflikten i MDG handler verken om politisk uenighet eller retningsvalg. Den har utviklet seg over tid og for utenforstående kan den ikke forstås på annen måte enn at enkeltpersoner i partigruppa har mistet tillit til hverandre. Spør du den ene siden, er det Ståle Sørensen som tross politisk teft og driftighet, ikke evner å se hva slags effekt han har på andre, at han leder gjennom hersketeknikk og er umulig å samarbeide med.

Sørensen og hans støttespillere mener på sin side at han er utsatt for en svertekampanje, et kupp og hevder at påstandene fra den andre siden er grunnløse og uten hold i virkeligheten.

I politikken er det som kjent tillit som gjelder. Har du ikke det, er veien ut kort. Enten via demokratiske prosesser, maktkamp, eller begge deler. I siste instans kan partiene bruke eksklusjonsparagrafen, i den grad man har en slik.

Det har MDG valgt å ikke gjøre overfor Sørensen. I stedet har de valgt en litt knotete mellomløsning, der kommunestyregruppa valgte å utvise Sørensen fra gruppa, en eksklusjon han selv, i samråd med advokat John Christian Elden, har utfordret gyldigheten av. Også jusseksperter Drammens Tidende har snakket med, mener at en partigruppe ikke har myndighet til å kaste på dør egne medlemmer. Det må i så fall vedtas av et organ høyere opp i partihierarkiet.

Dette er trolig bakgrunnen for at MDG startet denne uken med å fyre avgårde en hasteuttalelse i retning Drammen, signert partiets kontrollutvalg. Den bekrefter kommunestyregruppens fremgangsmåte som «rimelig og akseptabel», og konkluderer videre med at «ekskluderte og utmeldte gruppemedlemmer kan ikke omtale seg som representanter for, opptre eller uttale seg på vegne av partiet i folkevalgte organer».

Derfor ble også Sørensen introdusert som«uavhengig» av ordførerMonica Myrvold Berg (Ap) da formannskapet møttes tirsdag ettermiddag. Uavhengig, slik partigruppa har ønsket, men fortsatt medlem i MDG.

Dette er altså status for Drammens varaordfører og listetopp ved lokalvalget i 2019. Og selv om advokat Elden og Sørensen fortsatt bestrider kontrollutvalgets konklusjoner, er det neppe finjussen som kan redde Sørensens politiske skinn.

Han er å betrakte som både vingeklippet og politisk venneløs, men i lokalpolitikken er det engang slik at man er valgt inn som person for fire år og kan ikke byttes ut. Sørensen sitter fortsatt trygt som folkevalgt i Viken og er fortsatt varaordfører i Drammen. Aller størst innflytelse ser han nok imidlertid for seg i sin nye vippeposisjon i formannskapet, der Høyre, Frp og KrF garantert kommer til å strekke seg langt for å lokke Sørensen over i enkeltsaker. Det samme kan skje i kommunestyret, men da trengs det én stemme til i tillegg til Sørensens.

Selv forsøker han å berolige supergruppeleder Simon Nordanger (Sp) og de rødgrønne med at han selvsagt vil stille seg bak en samarbeidserklæring han selv har vært «hovedforfatter» av. Samtidig er forholdet mellom Sørensen og de rødgrønne alt annet enn hjertelig, og spørsmålet er hvor lenge han gidder å tas for gitt. De som kjenner Ståle Sørensen, vet at han ikke er typen.

Derfor kommer drammenspolitikken med spenningsgaranti også i uker, måneder og år fremover.

Les også:

Les også

Ståle Sørensen vil forhandle med de rødgrønne om innflytelse: – Blankt avvist

Les også

Mister det politiske flertallet: – Viktig å puste med magen

Les også

MDG-bråket fortsetter: Halve kommunestyregruppa forsvinner etter ultimatum fra lederen

Les også

Trekker seg: – Jeg har mistet lysten på å drive valgkamp for MDG

Les også

Ny splittelse i MDG: Ståle Sørensen sier han skal ha permisjon. – Helt feil, ifølge Cathrin Janøy

Kommentarer til denne saken