Kunst rett vest for ellevte gang

Gleder seg: Lena Hansson, leder for Kunst rett vest, og Franzisca Aarflot, daglig leder for Fossekleiva kultursenter, gleder seg til å komme igang med den ellevte utgaven av Kunst rett vest.

Gleder seg: Lena Hansson, leder for Kunst rett vest, og Franzisca Aarflot, daglig leder for Fossekleiva kultursenter, gleder seg til å komme igang med den ellevte utgaven av Kunst rett vest. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Norges største regionale satsing på billedkunst og kunsthåndverk finner i år veien til Fossekleiva kultursenter i Svelvik. Som vanlig åpner også kunstnere sine atelierer for publikum.

DEL

SVELVIK: Under årets omfattende arrangement vises verk av 114 kunstnere fra alle kommunene som utgjør Vestregionen – alt for å gjøre visuell kunst tilgjengelig for et bredt publikum, og samtidig profilere regionen.

Det vil foregå en stor fellesutstilling på Fossekleiva kultursenter med åpning den 7. september. Den gamle tekstilfabrikken og området rundt fylles med billedkunst og kunsthåndverk – ett verk av hver av kunstnerne som en smakebit på alt du kan se og oppleve.

Maleri, tegning, lyd, video, skulptur, installasjon, foto, ja, de aller fleste uttrykk er representert under Vestregionens kulturstorsatsing i Svelvik.

– Dette er en godteripose, sier Franzisca Aarflot, daglig leder for Fossekleiva kultursenter.

LES OGSÅ: Rekordmange kunstnere deltar på jubileumsutstilling

Siste innspurt

Noe av det nye for året er flere kunstperformancer enn det tidligere har vært med. Dessuten er det også flere workshops enn før. Faktisk er det hele fem forskjellige på én dag.

Én av de juryerte kunstnerne som deltar er Ane Sagatun fra Drammen. Hun sitter ved sitt ikke helt ferdige verk og bokstavelig talt ser på lim tørke i sin installasjon.

– Rekker du dette da?

– Joda, dette går fint. Jeg har jo masse tid igjen før åpningen, humrer Ane.

Dette er fjerde året hun deltar, og hun synes alltid det er like gøy å være med.

Innspurt: Drammenskunstneren Ane Sagatun legger siste hånd på verket før åpningen 7. september.

Innspurt: Drammenskunstneren Ane Sagatun legger siste hånd på verket før åpningen 7. september. Foto:

Selv om mange av kunstnerne er gjengangere i Kunst rett vest, er det i år 24 debutanter. Det betyr at 346 kunstnere fra regionen har deltatt siden starten i 2007, og 156.000 har besøkt arrangementet før årets utgave.

LES OGSÅ: Dette er Shujahs Fjell

Folkehelse og miljøtrusler

Flere av årets verk er inspirert av Berger og Fossekleivas kulturhistorie, mens andre tar for seg aktuelle samfunnsproblemer som folkehelse eller plast som miljøtrussel. I den sammenheng er det i år rettet et spesielt fokus på plast på avveie i naturen, gjenbruk og kildesortering. Dette har fått navnet Plast rett vest.

Her vil det også utdeles en pris til én av kunstnerne som innebærer tilbud om utstillingsplass og en pengepremie.

– Under årets Kunst rett vest ønsker vi å lage en kobling mellom kultur og folkehelse. Dette gjenspeiles i flere av verkene, forteller Lena Hansson, leder for Kunst rett vest.

– Det vil også blant annet være workshops for barn der de skal bruke plast for å lage kunstverk, legger hun til.

Dette kommer også til syne ved at det aldri tidligere har vært så mange som 12 uteverk med i utstillingen.

Hvordan utarbeidet dere årets temaer?

- Det er selve utstillingsrommet som gir føringene for hvilke temaer vi velger, sier Hansson.

LES OGSÅ: Fyller elvebredden med kunst

Kunst rett hjem

Samtidig med fellesutstillingen kan publikum også besøke de deltakende kunstnerne på hjemmebane. På utvalgte helger holder de sine verksteder og atelierer åpne for publikumsbesøk.

Noen av kunstnerne holder salgsutstilling, mens andre fokuserer mer på formidling av den skapende prosessen. Én av kunstnerne som gleder seg til å få besøk av publikum er kunstneren Marit Wiklund.

– Jeg gleder meg til å få besøk i verkstedet mitt. I stadig større grad føler jeg at dette er en del av folkeopplysningen, sier Wiklund.

Hun har deltatt på samtlige Kunst rett vest, dessuten har hun hatt verkstedet på Fossekleiva i 28 år.

– I år deltar jeg med ett arbeid som jeg har gått svanger med i over 40 år, sier hun.

Hennes verk er laget i finer basert på den gamle leken «slengfigur», men leken er også kjent under flere andre navn.

– Hvis man graver i gamle leker eller eventyr, kan man finne dyptliggende og alvorlige ting, sier Wiklund.

Folkeopplysning: Kunstneren Ane Wiklund gleder seg til å få besøk av publikum til sitt verksted på Fossekleiva. Hun har deltatt på samtlige Kunst rett vest.

Folkeopplysning: Kunstneren Ane Wiklund gleder seg til å få besøk av publikum til sitt verksted på Fossekleiva. Hun har deltatt på samtlige Kunst rett vest. Foto:

Sjekk Kunst rett vest-programmet for når de ulike kunstnerne holder åpent.

Den ellevte utgaven av Kunst rett vest arrangeres i perioden 7.–24. september, og det hele åpnes av ordføreren i Svelvik, Andreas Muri på torsdag klokken 19 på Fossekleiva kultursenter.

Artikkeltags