En ren formalitet, tenkte nok mange om sak nummer 56 i formannskapet på tirsdag.

Men at Energiselskapet Glitres storstilte sammenslåingsplaner med Agder Energi skulle bli vraket allerede ved første korsvei, hadde ingen sett for seg.

Aller minst at det var Høyre som skulle sette den første spikeren i fusjonskista.

– Det er fordi vi ønsker å ha kontroll på arvesølvet, uttalte Fredrik A. Haaning, og hørtes ut som et ekko fra Høyres gruppemøte, der det skal ha vært Tor Tveter som åpnet ballet, og med støtte fra Haaning fikk saken dit de ville. Det ble ikke stilt så mye som et kritisk spørsmål fra de andre i gruppa.

Jeg ville nok ikke valgt de ordene, ville trolig Erna Solberg sagt. Eller for den saks skyld den linjen. For i Høyrekretser har standpunktet til Haaning og co. skapt bølger, og da snakker vi ikke moderate høyrebølger. «Dette er sjokkerende,» melder sentrale personer i partiet, som off the record er rause med utropstegnene. «Ren populisme», «overraskende» og «veldig, veldig feil», er beskjeden både oppover og utover i partiet. Det lukter av fjøslua til Per Olaf Lundteigen (Sp) lang vei. Uttrykk som «å selge arvesølvet» er en kjenning fra den kanten. «Men da har man ikke skjønt hva fusjon er,» ifølge en høyrepolitiker.

I flere av de andre eierkommunene sitter høyrefolk og rister på hodet. De mener det er blodig urettferdig at planene blir torpedert før de i det hele tatt får dem til behandling. Forventningene om utbytte i hundremillionersklassen kan de nå se langt etter.

Aller tydeligst er tidligere Høyre-politiker og daglig leder i Drammen Næringsforening Rune Kjølstad, som verken sparer på kuler eller krutt. Han er skuffet, sier han til Drammens Tidende, overrasket og karakteriserer det hele som et rått politisk spill.

Men hva har egentlig Høyre å vinne på denne saken annet enn å få danse med Lundteigen? Eller å slå inn enda en kile i det rødgrønne samarbeidet? Et samarbeid som for tiden er så skjørt at det når som helst kan ramle sammen. Etter at Ståle Sørensen og Rose Jahanfarah takket for seg i MDG, mistet de rødgrønne flertallet i formannskapet. Og da Simon Nordanger nylig kastet kortene som supergruppeleder og begrunnet det med at han heller vil bruke tiden til å rendyrke Sp-politikk, er det lett å tenke at den topphemmelige operasjon Glitre i realiteten handler om at Høyre + Sp + Frp + KrF + Nei til Bom snart = helt sant.

Men det finnes per nå ingen i Høyre som har lyst til å velte de rødgrønne og ta over den politiske styringen av Drammen. Til det er det politiske landskapet for humpete, og noen av de potensielle samarbeidspartnerne for ufordragelige.

Glitre-saken er først og fremst en blank seier for Senterpartiet dersom resultatet blir det samme når saken skal opp i kommunestyret på tirsdag. Gruppeleder Gro Nyhus lignet nærmest en hjerte-smile-emoji etter formannskapsvedtaket, noe hun hadde god grunn til. Partiet har jobbet iherdig med denne saken, satt ned et eget kraftutvalg og garantert brukt alle kanaler for å bygge flertallsallianser der det er mulig. Som i Drammen Høyre.

Men dersom dette er en hestehandel, hva sitter Høyre igjen med i denne enkeltsaken annet en en rekke forsmådde venner? Mange velgere bryr seg ikke, men det er neppe mange nye velgere å hente heller, for de som er på «ikke selg arvesølv»-linja, holder seg trofast til Sp. Høyre risikerer i stedet å støte fra seg kjernevelgere, særlig i næringslivet, som misliker alt som lukter av politisk spill og politisk innblanding i business. Drammen Høyre gjør seg også upopulære blant partikollegaer i andre kommuner, i en sak de kunne latt passere og overlatt til andre å ta blamen eller æren for, alt ettersom.

Paradoksalt nok er det nå Ap og SV, som verken ideologisk eller prinsipielt ivrer for storfusjonen, som står igjen og skal forsvarere den. Samtidig viser jo hele saken at Ap har sovet i timen, eller ikke brydde seg om saken. De visste selvsagt hva Sp ville stemme og at den rødgrønne alliansen ville ryke. Men tok trolig Høyre for gitt.

For Høyre kan dette ende opp som en veldig dyr ensaksseier, selv om Fredrik A. Haaning og gruppeleder Kristin Surlien ber om å bli trodd på at de først og fremst er opptatt av å gjøre det som er riktig for Drammen. At det beviser at Høyre er mer enn et pengeparti. Nye Drammen Høyre er som kjent en helt annen gruppe enn den som bekledde bystyret for noen år siden, og mange deler nok mye av Senterpartiets verdisyn og tankegods. I så fall er det rart at ikke Høyre, som Sp, markedsfører «seieren» mer enn de gjør. Eller har gruppa rett og slett blitt tatt på senga – av Sp, av sine egne eller begge deler? Eller venter én eller flere motytelse rundt neste sving?

For alle som liker å følge det politiske spillet, leverer drammenspolitikken til gull. Men kaoset og uforutsigbarheten som nå råder, har en høy pris. Politikken i Drammen minner nå mer om en bad trip der alt flyter. Det er i alle fall ikke bra for kommunen og innbyggerne, uansett hva det blir med Glitre-fusjonen.

Les også: